Rusi traže 64,4 milijuna eura

Sberbank zatražio blokiranje moguće imovine Todorića i u Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.4.2018. u 17:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.4.2018. u 17:03

London, 100418. Westminster Magistrates court, sud na kojem se odlucuje o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku. Na fotografiji: Ivica Todoric ispred suda.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Ivica Todorić

Nakon što su mediji izvijestili da je obrana Ivice Todorića pred sudom u Londonu izjavila da mu je blokirana imovina u Hrvatskoj, Kanadi, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, postavilo se pitanje zbog čega Državno odvjetništvo i izvanredna uprava Agrokora nisu do sada registrirali imovinu u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Ni Agrokor ni DORH nisu htjeli službeno ništa više reći u odnosu na dosadašnje istupe i postupke po tom pitanju, ali se neslužbeno moglo doznati kako je moguće da se ne radi o nekoj već utvrđenoj konkretnoj imovini, nego o tome da je Sberbank u ovršnim postupcima protiv Ivice Todorića uspio dobiti rješenje o blokadi njegove imovine u tim zemljama ako se ista pronađe.

Todorić je u svom reagiranju ustvrdio kako "ruski Sberbank vodi postupak po osnovi osobnih garancija koje sam dao za kredit Agrokoru založivši cjelokupnu osobnu imovinu kako bih jamčio za dug od 100 milijuna eura koji je Sberbank dao Agrokoru u veljači 2017.".

"Nakon preuzimanja Agrokora od strane Vlade RH, Sberbank je krenuo u naplatu ovog potraživanja, a dio tog potraživanja Sberbank je naplatio kroz dionice Mercatora te sada potražuje iznos od 64,4 milijuna eura. S obzirom na to da se arbitražni postupak vodi u Engleskoj, Engleski Visoki Sud je, po zahtjevu Sberbanke, blokirao svu imovinu kao i onu za koju se otkrije da posjedujem bilo gdje u svijetu", navodi se u priopćenju Todorića.

London, 100418. Westminster Magistrates court, sud na kojem se odlucuje o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku. Na fotografiji: Ivica Todoric daje izjavu za medije ispred suda.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Ivica Todorić

 

Dakle, pojašnjava još uvijek faktični vlasnik Agrokor Grupe, ova naredba o blokiranju "postoji i trenutno je na snazi za moju cjelokupnu imovinu i njome ne mogu raspolagati i bit će aktivirana, u slučaju po mene negativne arbitražne presude koju je pokrenuo Sberbank, da se namiri dug prema Sberbanci do iznosa od 64,4 milijuna eura". "Jedina vrijednost koju posjedujem (s obzirom na eksproprijaciju vlasništva Agrokora) je dio nekretnine u kojoj živim s obitelji. Stoga je neistinita i tendenciozna tvrdnja izrečena u dijelu hrvatskih medija kako je utvrđeno da posjedujem bilo kakav novac na stranim bankarskim računima”, poručio je Todorić.

Kada je, pak, riječ o kući koju je, prema izjavama obrane Ivice Todorića, Vesna Todorić, njegova supruga, prodala za iznos od 250 tisuća eura, neslužbeno smo doznali da je jedina nekretnina koja je u Hrvatskoj bila u vlasništvu Vesne Todorić, a koja nije bračna stečevina i nije mogla biti blokirana, stan na adresi Voćarska 53 u Zagrebu. Taj stan je Vesna Todorić naslijedila od svoje obitelji, u njoj je bilo sjedište tvrtke Srculence Ive Todorić, a navodno je riječ o stanu veličine 86 metara kvadratnih. Moguće je stoga da je Vesna Todorić prodala taj stan, ali je vjerojatno da je cijena stana iznosila 3.200 eura po kvadratu. Iako se radi o kvartu u kojoj su cijene skupe, ipak ne prelaze u većini slučajeva dvije tisuće eura po kvadratu, tako da je ukupan iznos vjerojatno bio manji. Naravno, ne bi bilo čudno da je netko zbilja od Vesne Todorić kupio stan po toj cijeni, jer stara prijateljstva vjerojatno nisu skroz umrla.

Kada je riječ o ukupnoj blokiranoj imovini Ivice Todorića, podsjetimo kako mu je Županijski sud u Zagrebu  blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora, te dvije  oranice na području Kloštar Ivanića ukupne površine oko 15.000 metara četvornih. Isto se dogodilo i s pašnjakom od oko 7.000 metara četvornih u Gornjoj Jelenskoj, te poljoprivrednim zemljištem površine dva jutra i oko 9.000 kvadrata u Mikloušu. Blokirano mu je i osam računa u tri poslovne banke, te 100-postotni poslovni udio u njegovoj privatnoj tvrtki Agrokor Projekti, koja nije u sastavu koncerna Agrokor. Radi se o tvrtki čiji je temeljni kapital oko 5,3 milijarde kuna, ali je stvarna vrijednost tog udjela prema podacima kojima raspolažu nadležna tijela vrlo upitno.

Naime, procijenjeno je da gore navedena imovina, nekretnine, udjel u Agrokor Projektima i sredstva na bankovnim računima u Hrvatskoj ukupno vrijede oko 221 milijun kuna. Treba napomenuti da je Todorić na spomenutim bankovnim računima imao minimalna novčana sredstva od nekoliko kuna ili eura, do najviše oko 2000 kuna. Nadalje, blokirano je 2.733 dionice Agrokora koje se u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu vode na ulagatelja Ivicu Todorića, a njihova je nominalna vrijednost oko 1,4 milijuna kuna.

Zagreb, 281114.
Predstavljanje suradnje izmedju svicarske grupe Emil Frey, njemackog koncerna Daimler i koncerna Agrokor. Konferenciji za medije na kojoj je prezentirana suradnja nazocili su predsjednik Daimlera za srednju i istocnu Europu, Afriku i Aziju Peter Alexander Trettin, predsjednik grupe Emil Frey Walter Frey te predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todoric.
Na fotografiji: Ivica Todoric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ivica Todorić

Dvije blokade otišle su u Kraljevinu Nizozemsku, od kojih se prva odnosi na Todorićev bankovni račun u tamošnjoj ABN AMRO Bank N. V., a zasad nema podataka o mogućim sredstvima koja bi se nalazila na tom računu. Druga  mjera je zabrana opterećenja ili otuđenja 100-postotnog udjela u tvrtki Agrokor Investments B. V. u Amsterdamu. Međutim, njezina vrijednost također je vrlo upitna.

Naime, ta tvrtka nema operativnog poslovanja, a od imovine je imala samo nešto više od 20.000 eura, te 18,6 posto dionica Mercatora, koje je na temelju založnog prava preuzela ruska Sberbank i prodala ih za, kako sada stvari stoje, 36 milijuna eura. Usto, iz podataka koje su prikupili istražitelji proizlazi da Agrokor Investments ima otvorene obaveze od čak 151 milijun eura.

Tome treba dodati i blokade koje se u Hrvatskoj provode na temelju zahtjeva Sberbanke, a upravo radi zahtjeva za blokadama koje je ta banka provela u inozemstvu, sudac Richard Blake je Todoriću odredio relativno nisku jamčevinu od 100.000 funti i pritom pojasnio da Todorić baš i nije u mogućnosti prikupiti veliki novčani iznos zbog blokade njegove imovine, kako u Engleskoj tako i u inozemstvu. Naime, Sberbanka je već tada na nadležnom sudu u Londonu ishodila blokade tamošnje imovine Ivice i Ante Todorića na temelju posljednjeg zaduženja Agrokora kod Sberbanke od 100 milijuna eura, za koji su oni garantirali i osobnom imovinom. Tim je ugovorom o kreditu i bila dogovorena nadležnost suda u Londonu u slučaju spora.

Na ovom mjestu valja kazati i kako je Županijsko državno odvjetništvo preko Županijskog suda blokiralo “samo” četvrtinu dvorca Kulmer koji glasi na Ivicu Todorića, jer se pribavljanje nezakonite koristi stavlja na teret samo njemu. No, u međuvremenu je Sberbanka krenula u proceduru kako bi stavila zabilježbe na ostatak Kulmera. Pritom su krenuli i na dijelove koji pripadaju obojici sinova, kao i kćeri Ivice Todorića, podnijevši Općinskom građanskom sudu u Zagrebu odgovarajuće tužbe kojima žele dokazati da je cijeli Kulmer podoban za namirenje naplate spomenutog zajma po ugovorenoj klauzuli o garanciji vlastitom imovinom. Konačno, valja reći i kako se spekuliralo o tome da Todorić ima račune u Švicarskoj, ali to nikad nije dokazano.