Fokus na vlastiti brend

Sberbank prodaje tursku Denizbank Emirates NBD-u za otprilike 2,7 milijardi eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.5.2018. u 12:34

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.5.2018. u 12:34

Zagreb, 050417.
Varsavska ulica.
Sredisnji uredi i poslovnica Sberbanke u Zagrebu.
Na fotografiji: logo i natpis.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Ruska državna banka Sberbank objavila je u utorak da će prodati tursku podružnicu DenizBank Emirates NBD-u za nekih 2,7 milijardi eura kako bi se fokusirala na vlastiti brend.

Sberbank je kupio DenizBank 2012. godine od posrnule francusko-belgijske banke Dexije u sklopu planiranog širenja na međunarodnim tržištima, što su u međuvremenu osujetile američke sankcije, uvedene Rusiji nakon intervencije u Ukrajini.

U ruskoj banci napominju da će financijski utjecaj transakcije ovisiti o fluktuaciji tečaja turske lire u razdoblju do njezina zaključenja.

Prije nekih šest godina Sberbank je Dexiji za tursku banku platio 6,5 milijardi turskih lira, odnosno približno 2,8 milijardi eura po tadašnjem tečaju.

Emirates NBD će Sberbanku za DenizBank platiti 14,6 milijardi lira, što je trenutno manje no što su Rusi platili za tu banku iskazano u dolarima.

Izvršni direktor ruske banke German Gref kazao je da je "odluku o prodaji DenizBanka potaknula promjena u međunarodnoj strategiji Sberbanka i ona će nam omogućiti da se dalje fokusiramo na razvoj ekosustava Sberbanka".

Potpredsjednik i izvršni direktor Emirates NBD-a Hesham Abdulla Al Qassim kazao je da će im kupnja turske banke pomoći da "se etabliraju kao vodeća banka u... regiji i da svrsishodno prošire raspon poslovanja, kako u novim zemljama tako i u širokoj lepezi poslovnih segmenata".

DenizBank je peta banka u Turskoj. Imaju približno 11,8 milijuna klijenata i mrežu od 708 poslovnica.