Mihkahailovsky GOK

Sberbank kupio 10 posto udjela u podružnici najvećeg ruskog proizvođača željezne rude

Za kupnju udjela u Mikhailovsky GOK-u Sberbank je platio 110 do 150 milijuna dolara
 Darko Tomas / CROPIX

Ruski zajmodavac Sberbank kupio je 10 posto udjela u Mikhailovsky GOK-u, podružnici najvećeg ruskog proizvođača željezne rude Metalloinvesta, kako bi smanjio teret duga te tvrtke.

Vrijednost transakcije nije navedena, pri čemu analitičari procjenjuju vrijednost Mikhailovsky GOK-a na oko 1,5 milijardi dolara, što bi značilo da je Sberbank za 10 udjela platio 110 do 150 milijuna dolara, prenosi ruski portal rusletter.com.

Dio prihoda od te transakcije najveći će ruski proizvođač željezne rude upotrijebiti za podmirivanje dijela duga prema Sberbanku, rekao ze za Interfax glasnogovornik Metalloinvesta.

Metalloinvest kontrolira ruski milijarder Ališer Usmanov, koji je zadržao oko 90 posto dionica Mihkhailovsky GOK-a, navodi se u priopćenju te tvrtke.

Usmanovljev imovinski portfelj uključuje i vlasničke udjele u telekomunikacijskim i internetskim tvrtkama, napominje Reuters.

U petak su dionice ruskih rudarskih i metaloprerađivačkih tvrtki snažno pale nakon što je pomoćnik ruskog predsjednika Andrej Belousov u pismu Vladimiru Putinu predložio da se sektoru uvede porez kojim bi se u državni proračun slilo 500 milijardi rubalja (6,5 milijardi eura godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:55