'Gas' naprijed

Saudijska Arabija je imala razloge vrijedne 90 milijarde dolara da dozvoli ženama da voze

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

25.6.2018. u 11:56

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

25.6.2018. u 11:56

A woman drives a car in Riyadh, Saudi Arabia, on June 24, 2018, after the country's ban on women driving was lifted the same day. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 375864065, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Kyodo / Profimedia, Newscom

Žena vozi auto u Rijadu, Saudijska Arabija

Nakon više od 60 godina žene smiju voziti u Saudijskoj Arabiji, a prema Bloombergovim računicama, kraljevstvo je za to imalo razloge vrijedne oko 90 milijardi dolara. Točnije, prognozira se da će zemlja toliko zaraditi do 2030., budući da će se sada povećati mobilnost više od 15 milijuna žena koje žive u kraljevstvu i bit će prodano više automobila i osiguranja. Naime, prema BBC-u, prošle je godine u Saudijskoj Arabiji zabilježen pad prodaje novih automobila za 22,3 posto, a očekuje se da će se ovom mjerom to promijeniti.

Osim toga, povećanom mobilnosti povećat će se i broj zaposlenih. U kraljevstvu radi 22 posto žena, a cilj je povećati tu brojku na 30 posto. U sklopu toga, otvoreno je novo radno mjesto. Naime, prvi put u povijesti Saudijske Arabije žena će moći biti prometni policajac.

Nadalje, dozvolom ženama da voze mnoge saudijske obitelji će uštedjeti milijarde dolara potrošene na privatne vozače koji voze žene i omogućuju im da obavljaju svakodnevne poslove. Budući da su ti vozači većinom strani radnici (uglavnom iz Indije i Bangladeša), i država će uštedjeti do 5,3 milijardi dolara godišnje koje inače potroši na plaće i naknade za dozvole za rad. Naime, od 1,67 milijun stranih radnika u Saudijskoj Arabiji, čak 1,38 milijun radi kao vozač.

Da podsjetimo, zabrana je bila na snazi od 1957., a ranije ovog mjeseca žene su diljem zemlje počele mijenjati svoje inozemne vozačke dozvole (koje su koristile za vožnju u drugim državama) te su se u nedjelju mnoge napokon i našle za volanom. Očekuje se da će do 2020. u Saudijskoj Arabiji voziti tri milijuna žena. No, budući da se ne slažu svi s promjenama u kraljevstvu, prošli mjesec je donesen i novi zakon koji brani zlostavljanja saudijskih vozačica, a žene su dobile i posebno označena parkirna mjesta u garažama.

Navedena je promjena dio reforme mladog saudijskog princa Muhameda bin Salmana pod imenom Vision 2030 kojima želi transformirati i diverzificirati gospodarstvo zemlje i otvoriti se svijetu. U sklopu toga, ponovno su otvorena kina te su se počeli održavati i koncerti.