Kraš

Šaranović mora objaviti ponudu za preuzimanje tek kad pretekne Pivce

Moguće je da je Kappa Star Limited usporio tempo dok ne bude siguran u mišljenje regulatora
Pogon Kraša i Ivicia Pivac u krugu
 Marko Todorov / Ivo Ravlić / Hanza Media

Kappa Star Limited nema obvezu objavljivati javnu ponudu za preuzimanje Kraša sve dok ne prijeđe 30,73 posto dionica, koliko trenutno ima najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija Braće Pivac.

To proizlazi iz članka 14. stavka 10. Zakona o preuzimanju dioničkih društava, u kojem stoji kako iznimka od objavljivanje javne ponude nastaje ako dioničar “stjecanjem dionica ciljnog društva drži postotak dionica s pravom glasa koji je jednak ili manji od postotka dionica s pravom glasa koji drži drugi dioničar ciljnog društva”.

Na te nam je odredbe Zakona o preuzimanju pozornost skrenula Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga kada smo ih upitali mora li Kappa Star Limited objaviti javnu ponudu ako dođe do 25 posto dionica s pravom glasa. No, u Hanfi nam nisu dali konkretno tumačenje “slučaja Kraš”, nisu se htjeli upuštati u osjetljive momente vezane za tu temu, nego su nas samo uputili na članak 14. Zakona, u kojem postoji 15 razloga zbog kojih dioničar ne mora objaviti javnu ponudu za preuzimanje ako je prešao 25 posto dionica s pravom glasa pojedine tvrtke.

Ipak, stavak 10. članka 14. nedvosmislen je i iz njega se može sa sigurnošću “pročitati” da KSL nema obvezu javne ponude sve dok ne prestigne broj dionica s pravom glasa MI Braća Pivac. Kappa Star Limited je u ponedjeljak došao do 21,85 vlasništva Kraša, a u četvrtak navečer će se preko Središnjeg klirinškog depozitarnog društva znati podaci za utorak. No, znakovito je da je u srijedu i četvrtak promet Kraševim dionicama pao na nešto više od 2 milijuna kuna iako je još u utorak bio na razini od 12,6 milijuna kuna. Uz to je dionica skliznula na razinu od oko 900 kuna, a nalozi za kupnju u četvrtak rijetko su prelazili tih 900 kuna. Istodobno su ponude za prodaju bile na najvišoj razini od oko 1140 kuna. A još prije nekoliko dana, u vrijeme kada je cijena u jednom trenutku dotaknula i 1090 kuna, dosezale su i 1400 kuna.

Tom padu prometa i manje agresivnoj kupnji dionica razlog može biti i to što Kappa Star Limited nije siguran kako će Hanfa reagirati ako on prijeđe prag od 25 posto dionica s pravom glasa, pa usporava tempo dok ne bude siguran u mišljenje regulatora. Ali, to je, naravno, samo spekulacija, jer nitko na tržištu još nije uspio dokučiti “taktiku” ciparske tvrtke u vlasništvu srpskog investitora Nebojše Šaranovića. U Krašu, neslužbeno, takav nastup smatraju neprijateljskim pokušajem preuzimanja, pa ovaj proces još sa sobom nosi čari burzovnog pripetavanja kakvog već dugo nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:34