Kako zaustaviti iseljavanje?

Samo sedam posto Hrvata ne želi otići iz Hrvatske, najviše žele iseliti obitelji s djecom

Istraživanje portala MojPosao pokazalo je da većina njih želi trajno iseliti
 HANZA MEDIA

U inozemstvo ne želi iseliti samo sedam posto Hrvata! Alarmantan je to podatak kojeg je razotkrilo istraživanje portala MojPosao, a koji pokazuje da će brojni Hrvati i dalje bolju budućnost tražiti izvan vlastite domovine.

Dodatan razlog za zabrinutost proizlazi iz strukture hrvatskih građana koji žele iseliti, kao i vremena koje žele provesti u inozemstvu. Naime, čak polovina ispitanika trajno bi iselila iz Hrvatske, njih 39 posto u inozemstvu žele živjeti između jedne i pet godina, a četiri posto samo do godinu dana. Posebno zabrinjava što je među onima koji žele trajno iseliti velik broj onih koji imaju obitelj s djecom. Ispitanika koji imaju obitelj s djecom puno je i među onima koji su spremni na preseljenje od dvije do pet godina.

Istraživanje koje je portal MojPosao proveo na uzorku od gotovo 1300 ispitanika pokazuje i da su glavni razlozi iseljavanja iz Hrvatske bolji standard u inozemstvu, svjetonazor i moralne vrijednosti, kao i bolje plaćen posao u struci. Dio ispitanika kao razloge je naveo i nemogućnost pronalaska posla u Hrvatskoj, veliku briokraciju, raširenu korupciju i nepoštivanje zakona.

Među ispitanicima koji su otišli iz Hrvatske, najviše ih je iz Zagreba i okolice, 39 posto. Slijedi Slavonija, iz koje dolazi svaki peti iseljenik. Na trećem su mjestu Istra i Kvarner, iz kojih dolazi 13 posto iseljenih ispitanika. Iz Dalmacije i Središnje Hrvatske ih je po 10 posto, a najmanje, samo osam posto iseljenika, dolazi s područja Sjeverne Hrvatske.

Najviše ispitanika s iskustvom rada u inozemstvu, njih 44 posto, boravilo je i radilo u Njemačkoj. U Njemačku želi otići i najveći dio ispitanika koji planiraju otići iz Hrvatske, čak 63 posto. Na drugom je mjestu Austrija, u kojoj je iskustvo boravka i rada ima 13 posto iseljenika. Slijedi Irska, s devet posto hrvatskih iseljenika, te Italija i Slovenija, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:04