Rat giganta

SAD optužio Huawei da krade podatke i radi za kinesku vladu, tehnološki div reagirao

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.10.2019. u 15:28

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.10.2019. u 15:28

Huawei's first global flagship store is pictured in Shenzhen, Guangdong province, China October 30, 2019. REUTERS/Aly Song - RC13A3D193D0
Aly Song / REUTERS

Huawei dućan u Kini

Nakon što je Robert Strayer, službenik američkog State Departmenta, tijekom Europskog foruma za kibernetičku sigurnost iznio nekoliko “informacija” o tehnološkom divu Huaweiju, kineska se kompanija oglasila i “kategorički odbacila neutemeljene navode”.

- Vidljiv je kontinuirani napor američke administracije za širenjem lažnih glasina o Huaweiju. Međutim, Europa će sama donositi odluke o uvođenju 5G mreže, pa tako i o Huaweiju. Mi pozdravljamo i poštujemo svaku europsku odluku o zaštiti kibernetičke sigurnosti. Huawei je ključan partner europske tehnološke budućnosti - kazao je Abraham Liu, glavni predstavnik Huaweija.

U nastavku u cijelosti donosimo obrazloženje Huaweija za svaku od američkih insinuacija.

"Huaweiju ne treba vjerovati"

- U protekla tri desetljeća Huawei je svojim proizvodima, tehnologijama i uslugama opskrbio tri milijarde ljudi širom svijeta bez ikakvih incidenata, a kamoli dokaza koji bi upućivali na tvrdnju kako se Huaweiju ne može vjerovati u pružanju sigurnih telekomunikacijskih proizvoda. U tom smislu treba napomenuti kako je Huawei ove godine u Bruxellesu otvorio Centar za transparentnost u području kibernetičke sigurnosti u kojem svi zainteresirani dionici iz industrije ili vlada mogu saznati sve o procesima proizvodnje i implementacije - naglasila je kompanija.

“Huawei će osmisliti sustav za krađu podataka korisnika i proslijediti ga kineskoj vladi”

- Huawei je posvećen proizvodnji isključivo najsigurnijih i najučinkovitijih 5G proizvoda na svijetu. Usredotočeni smo na korisnike i nikad u dugoj povijesti nije bilo niti primisli o suradnji s državnim vlastima i krađi podataka jer bi to značilo kraj poslovanja za Huawei - rekli su u kineskom tehnološkom gigantu.

“Huawei je kontroliran od strane kineske vlade”

- Huawei je privatna tvrtka čije vlasništvo u cjelosti pripada zaposlenicima. U Huaweiju je jasno definirana struktura vlasništva i upravljanja, a nijedno državno tijelo bilo vanjsko ili izvanjsko ne posjeduje niti jedan udjel u vlasništvu Huaweija niti ga kontrolira na bilo koji drugi način - kazali su iz Huaweija.

“Huawei prima novčanu pomoć i donacije od kineske vlade”

- Radi se o potpunoj neistini. Huawei nikad nije primio beneficirane ili jeftinije zajmove od kineskih banaka, a potrebno je naglasiti i podatak kako 80 % Huaweijevog financiranja, zajmova i kredita dolazi upravo od nekineskih banaka - poručila je tvrtka.

“Kineski Zakon o nacionalnoj obavještajnoj službi nalaže Huaweiju da mora surađivati s državom”

- Spomenuti zakon zapravo sadrži samo svojevrsne zaštitne mjere za organizacije koje djeluju u suprotnosti s pravnim poretkom, interesima i načelima države. Uostalom, taj zakon nema legitimitet izvan Kine dok slične zakone imaju gotovo sve države svijeta. Huawei je vrlo pažljiv i ustrajan u tome da poštuje apsolutno svaki zakon države u kojoj posluje - istaknuli su.