Problemi

Ryanairu prijete tužbe: Irska tvrtka na udaru najvećeg ukrajinskog avioprijevoznika

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

8.4.2018. u 19:02

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

8.4.2018. u 19:02

Osijek, Klisa, 040414.
Slijetanjem putnickog aviona Ryanair iz Londona Zracna luka Osijek prigodno je obiljezila otvaranje ljetne sezone u domacem i medjunarodnom zracnom prometu. Tijekom ovogodisnjeg ljetnog reda letenja, koji traje do kraja listopada, redovitim zracnim linijama Osijek ce biti povezan sa Zagrebom, Splitom i Dubrovnikom, te po prvi puta s Rijekom i Londonom.
Na fotografiji: dolazak putnika iz Londona u Zracnu luku Osijek.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Ilustracija

Najveći ukrajinski avioprijevoznik 'Ukraine International Airlines' (UIA) razmatra nove pravne korake protiv 'Ryanaira' za antitržišno djelovanje iako taj irski 'low cost' avioprijevoznik još nije ni stigao na ukrajinsko tržište, doznaje agencija Reuters.

Tijekom prošle godine, prema istome izvoru, dok su ukrajinske vlasti i 'Ryanair' dogovarale dolazak irskog avioprijevoznika u Ukrajinu, 'UIA' je zaprijetila vladi u Kijevu tužbom što je 'ohladilo' interes 'Ryanair' za tamošnje tržište. No, na inzistiranje ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji dovlačenjem 'Ryanaira' u Ukrajinu želi pokazati otvorenost države za strani kapital, irski avioprijevoznik ponovo je najavio dolazak na to tržište za rujan ove godine.

Sada bi, po informacijama Reutersa, sporna mogla biti ponuda 'Ryanaira' za letove iz kijevske zračne luke Boryspil u 'slotovima' koje zauzimaju ukrajinske avioprijevozničke tvrtke. Što u 'UIA' smatraju nedopuštenim tržišnim ponašanjem.

- Imamo samo jedno objašnjenje takvog ponašanja 'Ryanaira', a ono glasi da imaju obećanje kako će 'problemi s slotovima', pritiscima s raznih strana, već nekako biti riješeni – prenosi Reuters izjavu predsjednika Uprave 'UIA' Igora Miroshnikova. Agencija napominje kako je 'UIA' u djelomičnom vlasništvu jednog od najbogatijih Ukrajinaca Ihora Kolomoiskyja.

- Umjesto da pomažu razvoj domaćih aviokompanija, ukrajinske vlasti pretjerale su u pomaganju 'Ryanairu' – požalio se Kolomoisky u ukrajinskim medijima. S druge strane, ukrajinska vlada izrazila je spremnost pomoći domaćim avioprijevoznicima snižavanjem naknada koje plaćaju zračnim lukama.

Reuters prenosi i znakovitu izjavu ukrajinskog ministra infrastrukture Volodymyra Omelyana kako je uvjeren da će putnici koji kupe karte 'Ryanaira' za letove s Boryspila uslugu koju su platili i dobiti.
- Slotovi zračne luke zasigurno nisu pitanje s kojim bi se bavili predsjednik Ukrajine ili ministar infrastrukture – poručio je Omelyan, najavivši siguran dolazak 'Ryanaira' u Ukrajinu.

Reuters spekulira kako će se pod pritiskom sada naći uprava zračne luke Boryspil s kojom 'UIA', navodi agencija, usko surađuje.