Buja nezadovoljstvo

Ryanairovo osoblje iz četiri države najavilo štrajk, traže veće plaće i bolje uvjete rada

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.7.2018. u 16:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.7.2018. u 16:28

Zemunik, 070617.
Najveca europska niskotarifna kompanija Ryanair i Zracna luka Zadar danas je obiljezila dolazak 2,000.000 putnika koliko je s Ryanairom prevezeno od pocetka suradnje sa Zadarskom zracnom lukom. Na prigodnoj svecanosti nazocili su direktorica Zracne luke Zadar Irena Cosic, voditeljica marketinga i prodaje za istocni Mediteran Ryanaira Dimitra Apatsidou.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media

Ryanairov avion u Zračnoj luci Zadar

Kabinsko osoblje irskog diskontnog zračnog prijevoznika Ryanaira stupit će potkraj srpnja u štrajk u Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Belgiji, objavio je u četvrtak belgijski sindikat radnika CNE, potvrdivši pisanje belgijskih medija.

Zaposlenici najvećeg europskog diskontnog zračnog prijevoznika već dulje vrijeme traže veće plaće i bolje uvjete rada, podsjeća novinska agencija dpa. Osim toga, osoblje traži i pravo plaćenog bolovanja i ukidanje postavljenih prodajnih normi za proizvode poput srećki.

Sindikat se sastao u četvrtak u Bruxellesu nakon isteka ultimatuma Ryanairu krajem lipnja da prihvati lokalne propise kao što to čine i ostale zrakoplovne kompanije, dodali su iz CNE-a, jednog od najvećih sindikata u Belgiji.

U Italiji će kabinsko osoblje Ryanaira stupiti u jednodnevni štrajk 25. srpnja a istog će dana ali u 48-satni štrajk stupiti njihovi kolege u Španjolskoj, Italiji i Belgiji, prenio je britanski BBC. Sindikati su najavili i moguće daljnje akcije ako irski prijevoznik ne pristane na ustupke u pogledu nekih uvjeta zapošljavanja.

U srijedu su sindikati objavili popis traženih promjena. Zahtjevi, među ostalim, uključuju uplatu plaća na bankovne račune u zemljama u kojima su zaposleni a ne u Irskoj, matičnoj zemlji Ryanaira.

U prvoj polovini tjedna piloti zaposleni u samom Ryanairu, inače članovi njegove irske sindikalne podružnice, najavili su svoj prvi štrajk za 12. srpnja, podsjeća BBC.

U priopćenju sindikati također pozivaju Europsku komisiju i vlade članica Europske unije da poduzmu mjere kako bi suzbile Ryanairovo kršenje prava radnika. Također pozivaju Europsku agenciju za sigurnost zračnog prometa i njezine pandane u zemljama članicama da budu "budnije kada je u pitanju Ryanair i da ih prisile da poštuju zakone".

- Nije došlo do nikakvog napretka iako Ryanair tvrdi da je u pregovorima sa sindikatima diljem Europe. Moraju se uistinu pozabaviti uvjetima rada na koje se zaposlenici žale – rekla je Liz Blackshaw, direktorica kampanje ITF-a.

Na službenoj stranici Ryanaira u četvrtak je potvrđeno da je 3. srpnja zaprimljena obavijest o štrajku iz sindikata FORSA u ime 100-tinjak irskih pilota koji su zaprijetili jednodnevnim štrajkom 12. srpnja.

Ryanair ima preko 4.000 pilota, napominju u zračnom prijevozniku sa sjedištem u Dublinu.