Oglasio se Azimov

Ruski veleposlanik poručio američkom kolegi: Neka dođu američke banke i spase Agrokor

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.6.2018. u 12:20

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.6.2018. u 12:20

Zagreb, 100217.
Konferencija za medije ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova. Tema je Stanje i perspektive razvoja ruskohrvatskih odnosa.
Na fotografiji: ruski veleposlanik Anvar Azimov Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza Media

Anvar Azimov

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je u petak kako je Sberbank spremna odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da ima resurse i potencijal za to, te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke.

"Sberbank je spremna odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke", odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika po pitanju Agrokora.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj W. Robert Kohorst kazao je, naime, u srijedu da radi izbjegavanja nepovoljnih scenarija, pri postizanju nagodbe u Agrokoru nijedna grupacija ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava u toj kompaniji.

U novoj tvrtki, koja bi trebala nastati nakon sklapanja nagodbe s vjerovnicima, Sberbank bi imao oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držao oko 45 posto dionica nove kompanije.

"Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat nego biznismen. Stoga smatram da pokušava učiniti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No, one to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu", poručio je Anvar Azimov, nakon gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Petersburg.

'Nemamo ništa protiv LNG-a u Hrvatskoj'

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u petak kako Rusija nema ništa protiv LNG terminala u Hrvatskoj, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu i da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin.

Na pitanje novinara o LNG terminalu, Azimov je kazao da Rusija "nema ništa protiv tog projekta, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu". Postoji, kaže, razlika u cijeni, pa pita kako će hrvatski poslovni ljudi kupovati skuplji plin iz LNG-a. Bilo bi prirodnije, dodaje, da kupuju ruski plin.

Po riječima veleposlanika Azimova, Rusija "će ove godine opskrbiti Hrvatsku s dvije milijarde prostornih metara plina ili 60 posto hrvatskih potreba".

"Mi nemamo problema s izvozom plina u druge zemlje, no apsolutno sam siguran da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin", rekao je Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Petersburg. Europa, kazao je, treba ruski plin, a Rusija je najpouzdanija zemlja.

"Mi nikada ne mijenjamo ugovore. A za Amerikance, ne znam. Oni praktično prijete trgovinskim ratom Europskoj uniji. A oni su strateški partneri. Mislim da bi strateški partner Europskoj uniji trebala biti Rusija", zaključio je Azimov. (Hina)