Novi obrat

Ruska državna VTB banka refinancira roll-up kredit i postaje glavni kreditor Fortenove?

VTB bi s konzorcijom drugih banaka refinancirala 800 milijuna od 1,06 milijardi eura roll-up kredita
Sjedište Fortenova grupe
 Boris Kovačev / CROPIX

Ruska državna banka VTB, koja je nagodbom vjerovnika postala vlasnik 7,5 posto Agrokora, odnosno Fortenova grupe, dala je ponudu Agrokoru za refinanciranje 800 milijuna eura roll-up kredita, od ukupno 1,06 milijardi kuna ukupne vrijednosti tog kredita, navodi se u članku koji je u ponedjeljak objavio Bloomberg. Autori članka ističu da nisu dobili službenu potvrdu, ali im je iz više izvora neslužbeno potvrđeno da se radi o točnoj informaciji. I nama je iz Fortenova grupe odgovoreno da nemaju komentara na te informacije.

Kako se navodi u članku, VTB je spremna refinancirati roll-up kredit u konzorciju s još nekim bankama i fondovima i to tako da se 500 milijuna eura refinancira uz senior status s pravom prvenstva naplate te 300 milijuna eura kao junior kredit, s podređenim pravom naplate i kolaterala u odnosu na senior dio kredita. Pritom je VTB, kako se doznaje, ponudio osnovnu kamatu za senior kredit od pet posto, dok za junior dio kredita još nema informacije glede kamate.

Uz to, navodno je i Knighthead Capital Management, fond koji je najveći kreditor u roll-upu, zainteresiran za refinanciranje 320 milijuna eura u roll-upu. Taj kredit dolazi na naplatu u rujnu ove godine, trenutno je osnovna kamata na njega 12,5 posto, a efektivna oko 15 posto, dok će u rujnu osnovna kamata iznositi 14 posto, a efektivna oko 17 posto. Zbog toga bi refinanciranje uz kamatu od pet posto za senior kredit bilo jako povoljno za tvrtku u ovom trenutku, iako i to govori o tome da je Fortenova grupa još uvijek ranjiva tvrtka, jer se na tržištu slične kompanije zadužuju uz kamatu od oko dva ili tri posto.

Naravno, sve ovisi i o tome kolika će biti kamata za junior dio kredita te pod kojim uvjetima će se refinancirati ostatak od 260 milijuna eura roll-upa. Za sada je riječ o ipak nešto jeftinijoj kamati od one s kojom se spekulirao u medijima prije nekoliko mjeseci, kada se spominjala osnovna kamata od osam posto, a efektivna blizu deset posto. Stoga, ako se naknadno potvrdi ovaj aranžman, značit će to i da vlasnici i novi/stari kreditori Fortenove ipak vide značajno poboljšanje poslovnih rezultata tog koncerna, a kompaniji će biti lakše poslovati uz dvostruko manji trošak kamata.


U slučaju, pak, da taj aranžman ne uspije, i dalje ostaje u igri američki fond HPS Investment Partners, koji je od početka godine u pregovorima s vlasnicima Fortenova grupe. Podsjetimo, ruska banka Sberbank, također u većinskom vlasništvu ruske države, najveći je pojedinačni vlasnik Fortenova grupe sa 39,2 posto udjela u dionicama, potom slijede imatelji obveznica, koje predvodi Knighthead Capital Management, sa 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije koje imaju 15,3 posto udjela, dok dobavljači zajedno drže 4,7 posto vlasništva. Kreditori roll-up su, uz KCM, investicijski fond Monarch, VTB, te inozemne i domaće financijske institucije, od kojih su neke i suvlasnici Fortenove (udjelima u kreditu se trguje na sekundarnom tržištu).

Ako se zbilja realizira mogućnost da konzorcij predvođen VTB-om i KCM refinanciraju roll-up, to bi značio ponajprije da su ruske financijske institucije vlasnički i vjerovnički preuzele Agrokor. Naravno, odmah će se postaviti i pitanje koliki je u tome udjel ruske geopolitike, ali ako KCM i dalje ostane u igri, bit će to i dalje rusko-američki duopol u Fortenova grupi, sa značajno jače izraženijom ruskom pozicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:25