Uspješno poslovanje

Rovinjska bolnica će u idućih 15 mjeseci investirati 12 milijuna kuna

Pet godina zaredom posluju u plusu, lanjski dobitak im je veći od 600 tisuća kuna

Rovinjska bolnica ''Prim. dr. Martin Horvat'' pohvalila se kako u 2019. godinu ulazi s investicijama teškim 12 milijuna kuna te da su i proteklu godinu završili u plusu što se tiče financija, ali i broja pacijenata. Vele da su imali 500 pacijenata više nego godinu prije, odnosno da su pružili 16.440 usluga više nego lani, što je povećanje od 26,5 posto.

- Poslovnu godinu 2018. zatvorili smo s financijskim dobitkom od 623 tisuće kuna. To je već peta godina za redom koju Bolnica zaključuje s odličnim financijskim rezultatom, s tim da su našim radnicima u roku isplaćene sve plaće te, također, regresi, božićnice, bonovi, jubilarne nagrade, darovi za djecu prigodom sv. Nikole, kao i otpremnine pri odlasku u mirovinu, naknade za vrijeme bolovanja i pomoći sukladno temeljnom kolektivnom ugovoru. Ponosan sam što možemo iz godine u godinu prikazivati pozitivan pomak i porast broja posjeta u našoj ustanovi jer bolja realizacija znači da bolje pokrivamo potrebe naših građana, ističe ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade, koji je nedavno izabran u Radnu skupinu Ministarstva zdravstva za izradu Pravilnika o zdravstvenom turizmu.

Investicije od 12 milijuna kuna namjeravaju provesti u narednih 15 mjeseci, a već sada je krenula ugradnja nove stolarije na odjelu gdje borave pacijenti iz osiguravajućeg društva AUVA. Promijenit će se cijelo krovište, obnavlja se fasada, a slijede i radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta, budući da se napušta lož ulje i prelazi na plin te se ugrađuje novi lift. Ukupna vrijednost ovih investicija je pet milijuna kuna. U planu je i obnova glavne zgrade.

- Uskoro izlaze natječaji za još sedam milijuna kuna investicija, koje podrazumijevaju obnovu fasade, zamjenu cijelog krovišta te radove u strojarskom dijelu zbog promjene energenta glavne zgrade bolnice, tamo gdje se nalaze poliklinika i odjeli gdje se liječe naši domaći pacijenti. Na tim odjelima ulažemo najviše novca. Obnova treba krenuti krajem 2019., dotad ćemo završiti obnovu na privatnom odjelu i tamo prebaciti naše pacijente tijekom obnove glavnog odjela. Naime, bolnica je organizam koji nikad ne staje s radom. Uz to ide i obnova parka bolnice, pošumljavanje i unaprjeđenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom, kao i unaprjeđenje komfora na odjelima, pojašnjava Rade.

Dodaje da su dosad sve što su investirali pokrivali novcem od svog profita, a sada su dovoljno financijski snažni da se i kreditno zadužuju. Također, uskoro otvaraju i knjižnicu na odjelu, a uređuje se i novi terapijski park.

- Dosad smo prikupili 6000 knjiga koje su građani donirali, što je uistinu impozantan i rekordan broj za neku javnu akciju. U ovom trenutku razdvajamo knjige po kategorijama i jezicima te obnavljamo prostor gdje će se smjestiti knjižnica na odjelu. Isto tako, u tijeku je obnova terapijskog parka, što se izvodi u sklopu projekta Design/Build u suradnji sa Sveučilištem George Washington iz SAD-a. Projekt će biti gotov do travnja ove godine. Novi terapijski park dočekat će naše pacijente koji će tako po lijepom vremenu u sezoni moći provoditi fizikalnu terapiju vani, nastavlja ravnatelj Rade.

Ali, rovinjska bolnica neće ulagati samo u zgrade, već i u svoje zaposlenike, i to u njihovu dodatnu edukaciju. Za to će izdvojiti do 250 tisuća kuna.- Radi se o novcu kojeg ova ustanova izdvaja iz svojih prihoda, odnosno iz prihoda ostvarenog s privatnog tržišta. Razlog je taj što, nažalost, iako većina naših zaposlenika zaslužuje veću plaću, radi Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama mi nikome ne možemo povisiti plaću. Zato je uprava tražila način da se takve zaposlenike nagrađuje i zadrži, a jedan od načina je da im platimo dodatne edukacije. Naravno, liječnicima i zdravstvenom osoblju plaćamo usavršavanje i kongrese ne bi li u svojim specijalnostima bili vrhunski, što znači i vrhunski pristup pacijentima. No, jednako tako ulažemo i u nemedicinsko osoblje naše bolnice, koje smatram jednako važnim karikama u lancu. To znači da, recimo, kuhari i pomoćni kuhari dobivaju plaćenu školu i uz to im se omogućuje napredovanje, a tehničkoj službi dodatne edukacije i certifikaciju koja im mogu pomoći u svakodnevnom radu. Za to smo rezervirali popriličan novac. Nadamo se da ćemo, dajući na znanje svima da cijenimo rad i trud naših zaposlenika, tako moći privući i nove radnike, zaključuje ravnatelj rovinjske bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:00