Prestižna nagrada

Restrukturiranje i nagodba Agrokora ocijenjeni u SAD-u 'međunarodnom transakcijom godine'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.8.2019. u 12:02

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.8.2019. u 12:02

Zagreb, 270418.
Marijana Cavica 1.
U upravnoj zgradi Agrokora, odrzana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali Fabris Perusko, izvanredni povjerenik i Irena Weber, njegova pomocnica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Irena Weber i Fabris Peruško

Tim koji je vodio financijsko restrukturiranje Agrokora predvođen izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom dobitnik je prestižne nagrade TMA Turnaround and Transaction Award za 2019. godinu, u kategoriji međunarodna transakcija godine, objavila je Fortenova grupa.

Fabris Peruško, koji će nagradu preuzeti u rujnu na TMA konferenciji u Clevelandu, Ohio tim je povodom rekao: „Globalno priznanje za uspjeh izvanredne uprave ide ne samo najužem timu koji je na tom postupku radio, već i našim brojnim partnerima, kreditorima i novim vlasnicima, a najviše desecima tisuća vrijednih i kvalitetnih zaposlenika koji su kroz izuzetno turbulentne dvije godine dali sve od sebe i sačuvali tvrtke u kojima u rade. Bez njih ne bi bilo uspješnog restrukturiranja Agrokora.“

Za ovogodišnju nagradu konkuriralo je u dvanaest kategorija više od 100 međunarodnih projekata, a prema riječima Scotta Y. Stuarta, glavnog izvršnog direktora TMA, „dobitnici su timovi koji su svojim projektima ostvarili značajan ekonomski utjecaj na globalno gospodarstvo, pomažući tvrtkama koje se bore s očuvanjem vrijednosti i očuvanjem radnih mjesta". 

TMA je vodeća svjetska strukovna udruga koja okuplja stručnjake za restrukturiranja i transformacije iz cijelog svijeta, a TMA nagrada je jedno od najvažnijih priznanja u ovom području u svijetu. Nagradu dodjeljuje žiri od trinaest članova koji predstavljaju presjek TMA stručnjaka - od pravnika preko računovodstvenih do financijskih stručnjaka, a  pobjednici se biraju kroz rigorozan proces recenzije postupaka prijavljenih na natječaj za nagradu, odnosno kroz više krugova analiza i vrednovanja podataka pristiglih transakcija.

Nagrada za postupak restrukturiranja izvanredne uprave u Agrokoru dolazi u vrijeme u kojem Fortenova grupa privodi kraju i refinanciranja roll-up redita u iznosu od 1,2 milijarde eura, a ključne operativne kompanije, tvrde u Foretnovi, bilježe rast svih pokazatelja, osobito dobiti iz operativnog poslovanja te potvrđuju uspješnost provedenog restrukturiranja.