Korona-rezovi

Renaultova tvornica u Sloveniji otpušta 400 zaposlenih

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.5.2020. u 13:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.5.2020. u 13:47

(FILES) In this file photo taken on December 14, 2017 employees are at work on a production line in a plant of Renault carmaker's subsidiary Alpine, in Dieppe, northwestern France. - French manufacturer Renault plans to definitively stop car production at the Flins (Yvelines) factory which assembles the electric city car Zoe and the Nissan Micra, according to a source close to the file, partially confirming information from the Canard Enchaine. The group will unveil on May 29, 2020 the outlines of a vast savings plan of 2 billion euros announced in February. Four factories would be closed in France: first the ones in Choisy-le-Roi, Dieppe and the Foundries of Brittany, and Flins at a later date, according to the newspaper. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
AFP

Ilustracija

Tvornica automobila Revoz iz Novog Mesta otpustit će oko 400 od sada 3.200 zaposlenih, objavila je u srijedu slovenska tvrtka u vlasništvu francuskog Renaulta.

Do takve odluke došlo je zbog jakog pada potražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svijetu, što je izravna posljedica krize izazvane Covidom-19, navode u upravi tvrtke koja je najveći poslodavac u tom dijelu Slovenije, a koja zapošljava brojne Karlovčane te stanovnika okolnih mjesta s ove strane granice.

Revoz namjerava, u dogovoru sa zavodom za zapošljavanje, organizirati savjetovanja i radionice za one koji će dobiti otkaz, kako bi se mogli prekvalificirati i dobiti posao u drugim djelatnostima. Dio zaposlenih koji za to imaju uvjete moći će otići u mirovinu, sve u sklopu  tzv. "mekog otpuštanja", te u dogovoru socijalnih partnera i dijalogu sa sindikatom zaposlenih.

Ukidanjem noćne sjene proizvodnja u Revozu smanjit će se za 150 vozila dnevno.

Revoz je zbog epidemije Covida-19 epidemije sredinom ožujka na 6 tjedana bio zaustavio proizvodnju, a ponovo je počeo raditi početkom svibnja.

Kako prenose slovenski mediji, tvrtka će u prvom redu otkazati ugovore radnicima zaposlenima na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje, a mahom je riječ o stranim državljanima.