Novi rizici

Razlog za brigu? Kineska ulaganja bilježe najsporiji tempo rasta od 1996. godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.8.2018. u 13:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.8.2018. u 13:55

, Image: 323092139, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Panorama Šangaja

Kineska ulaganja porasla su u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci najsporijim tempom od 1996. godine a u srpnju je posustao i rast prometa u maloprodaji, nadovezujući se na naznake slabljenja kineskog gospodarskog uzleta, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci.

Prema podacima kineskog statističkog ureda, industrijska je proizvodnja u srpnju porasla 6,0 posto na godišnjoj razini, istim tempom kao i u lipnju.

Promet u maloprodaji, ključan pokazatelj domaće potrošnje, uvećan je 8,8 posto, nakon 9,0-postotnog rasta u lipnju.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ulaganja u fiksnu imovinu porasla su samo 5,5 posto, najslabije otkada se 1996. godine počeo pratiti taj pokazatelj.

„U nadolazećim mjesecima očekujemo nove rizike koji bi mogli usporiti gospodarski rast, budući da rast kredita još uvijek usporava”, procjenjuje analitičar Capital Economicsa Julian Evans-Pritchard.

Kineska je vlada u srpnju naznačila da će pojačati potporu gospodarstvu, uz najavu dužnosnika o ubrzanom postupku izdavanja dozvola za infrastrukturne projekte u drugoj polovini godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sugerirao je pak Pekingu da se suzdrži od novog ciklusa agresivnih poticajnih mjera za gospodarstvo, strahujući da će dodatno pogoršati problem prekomjernog duga.

Analitičar Capital Economicsa procjenjuje da bi se efekti poticajnih mjera mogli osjetiti tek za nekoliko mjeseci.

Glavni ekonomist japanske investicijske banke Nomura za Kinu Ting Lu slaže se s njim.

„Stanje u kineskom gospodarstvu pogoršat će se prije nego što se poboljša. Za promjenu trenda potrebno je nekoliko mjeseci. Kako bi osigurao oporavak, Peking će ubrzati proces ublažavanja uvjeta za dobivanje kredita i fiskalne mjere i spriječiti financijske probleme, poput učestalog nepodmirivanja obveza po dospjelim obveznicama", procjenjuje Lu.

Kinesko je gospodarstvo usporilo u drugom tromjesečju na 6,7 posto, sa 6,8 posto u prvom kvartalu.

Peking se latio delikatnog posla rebalansiranja ekonomskog modela, koji se usmjerava s ulaganja i izvoza prema osobnoj potrošnji, uz ozbiljan problem ogromnog duga.

Na te teškoće nadovezao se trgovinski sukob s Washingtonom koji je pritisnuo tečaj kineskog juana i cijene dionica u proteklim tjednima, donoseći olakšanje izvoznicima ali paralelno kočeći potrošače.

Američke carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara i uzvratne carine Pekinga stupile su na snagu početkom srpnja, a novi paket trebao bi biti donesen idućeg tjedna.

Još nije jasno u kojoj je mjeri trgovinski sukob utjecao na Kinu, izjavila je glasnogovornica kineskog zavoda za statistiku Liu Aihua.

„Negativan utjecaj razvijat će se postupno dok se utjecaj na međunarodno i globalno gospodarstvo već vidi”, rekla je Liu.