Rusija se digla na noge

Putinova mirovinska reforma: prosječni životni vijek 66 godina, umirovljenje sa 65?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 16:43

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 16:43

5541883 19.06.2018 June 19, 2018. Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Supreme State Council of the Union State in Minsk., Image: 375392229, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je ponudio ustupke u planiranoj mirovinskoj reformi koja je izazvala ogorčenje među građanima zbog planiranog povećanja dobne granice za umirovljenje za najmanje pet godina.

Ruski parlament preliminarno je odobrio povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu s 55 na 63 godine za žene, te sa 60 na 65 godina za muškarce. Prijedlog je izazvao veliko nezadovoljstvo građana diljem zemlje. Očekuje se da otprilike 43 posto muškaraca u Rusiji neće doživjeti dob od 65 godina. Prema podacima Svjetske banke iz 2016. godine, prosječni je životni vijek muškaraca u Rusiji 66 godina, a žena 77 godina.

U govoru na nacionalnoj televiziji ruski predsjednik sugerirao je da se dobna granica za umirovljenje žena poveća na samo 60 godina, nastojeći tim ustupkom pridobiti potporu građana za planirane izmjene.

"Još jednom ističem da moramo donijeti tu tešku i neugodnu, ali nužnu odluku", poručio je ruski predsjednik obrazlažući promjene financijskom stabilnošću zemlje i njezinom sigurnošću.

Rusija ima "ozbiljne demografske probleme" i "teret za mirovinski sustav" sve je veći, naglasio je Putin.

Podsjetio je također na velike demografske gubitke Rusije u Drugom svjetskom ratu, ali i na veliki pad nataliteta tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća kad je Rusiju zahvatila ekonomska i društvena kriza.

Još u doba Sovjetskog Saveza govorilo se da treba povisiti dob za umirovljenje, ali ništa se nije poduzelo, ni tada, ni kasnije, dodao je.

Po njegovoj je ocjeni krajnje vrijeme za reformu mirovinskog sustava, bez koje bi se Rusija već u idućem desetljeću suočila s golemim izazovima u održanju mirovinskog sustava, jer u svijet rada ulazi malobrojna generacija rođena devedesetih, što uz istovremeni rast broja umirovljenika narušava brojčani omjer tih skupina potreban za normalno punjenje i funkcioniranje mirovinskih fondova.

Putin podsjeća da se mirovinski sustav u Rusiji temelji na generacijskoj solidarnosti i da povećanje broja korisnika uz istovremeni pad broja uplatitelja automatski ugrožava sustav uplata i indeksaciju mirovina.

Prema njegovim riječima, reforma koja slijedi ne samo da će spriječiti pad mirovina, nego bi ih trebala i povećati.

Također je ustvrdio da bi majkama s više djece trebalo omogućiti raniji odlazak u mirovinu.

"Ako žena ima troje djece, trebala bi moći otići u mirovinu tri godine ranije, a ako ih ima četvero, tada četiri godine ranije", rekao je Putin.

Dodaje da će svoje prijedloge uputiti u parlament.

Ako planirane mjere dobiju zeleno svjetlo, bit će to prvi put u 80 godina da Rusija podiže dobnu granicu za umirovljenje, primjećuje novinska agencija dpa.