Statistika je neumoljiva

Putin se pita odakle stiže statistika da Rusi nemaju za cipele: 'Zašto baš obuća?'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 10:24

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 10:24

MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 23, 2018: People in a shoe store at the Mega Tyoply Stan Shopping Centre. Mikhail Tereshchenko/TASS, Image: 397980816, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je kako ne razumije odakle državnom statističkom zavodu Rosstatu podaci o tome da Rusi nemaju dovoljno novca za obuću.

"Iskreno govoreći, teško mi je to komentirati. Zašto baš obuća, zašto samo trećina i odakle dolaze ti podaci? Bio bih zahvalan Rosstatu na objašnjenju tih podataka", rekao je Peskov.

Rosstat je, naime, objavio rezultate istraživanje standarda života stanovništva za 2018. godinu u kojemu iznosi i podatke o financijskom stanju stanovnika.

Rezultati su pokazali da se 53 posto kućanstava ne može nositi s neočekivanim troškovima kao što su hitne medicinske usluge ili popravci, a 53,1 posto obitelji ne može zamijeniti najjednostavniji dotrajali namještaj.

Pored toga, 35,4 posto ispitanika navelo je da ne može "za svakoga člana obitelji kupiti dva para udobnih i sezonski prikladnih cipela (po jedan za svaku sezonu)", a 11 posto kućanstava ne može si priuštiti neophodne lijekove.

Općenito, pokazalo se da 79,5 posto ruskih obitelji teško spaja kraj s krajem, od čega se 14,6 posto suočava s "velikim poteškoćama".