Globalni igrač

Putin najavio povećanje godišnje proizvodnje LNG-a: 'Potražnja se udvostručila'

U idućih 15 godina planira povećati godišnju proizvodnju LNG-a na 120 do 140 milijuna tona PUTIN NAJAVIO ZNAČAJNO POVEĆANJE PROIZVODNJE LNG-a 'Niski troškovi proizvodnje i atraktivna logistika naše projekte čine jednima od najkonkurentnijih na svijetu'
Vladimir Putin
 Maxim Shemetov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na ruskom energetskom tjednu da Rusija u idućih 15 godina planira povećati godišnju proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG) na 120 do 140 milijuna tona.

"Očekujemo da ćemo do 2035. godine dostići razinu proizvodnje LNG-a od 120-140 milijuna tona godišnje", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, niski troškovi proizvodnje i atraktivna logistika ruske LNG projekte čine jednima od najkonkurentnijih na svijetu i mogu osigurati rast ruskog udjela na tom dinamičnom tržištu.

Putin je napomeno da je zahvaljujući projektu Yamal LNG, udio Rusije na globalnom tržištu LNG-a više nego udvostručen i sada iznosi oko devet posto.

"Da, to je za Rusiju još uvijek skromno, ali napredak je zamjetan", rekao je Putin.

Ujedno je najavio da će provođenje projekta Arktik LNG-2 sa stranim partnerima osigurati proizvodnju dodatnih 20 milijuna tona plina godišnje.

Putin je skrenuo pozornost na činjenicu da je od početka 21. stoljeća broj zemalja - potrošača LNG-a porastao više od pet puta, a potražnja se gotovo udvostručila.

Dodao je da kako se procjenjuj da će LNG za 5 do 10 godina zauzeti polovicu globalne trgovine plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:44