Trgovinski rat

Prvi čovjek ruske VTB banke: 'Nove američke sankcije za nas bi bile težak udarac'

VTB podliježe sankcijama zapadnih zemalja od 2014. godine i ruskog pripojenja poluotoka Krima
Donald Trump, Bijela Kuća, Kremlj i Vladimir Putin
 Kevin Lamarque / Cezary p / Andrey Korzun / Maxim Shipenkov / Reuters / Wikimedia Creative Commons

Moguće nove američke sankcije ruskom financijskom sektoru bile bi težak udarac, kazao je čelnik ruske državne banke VTB Andrej Kostin, sugerirajući ujedno središnjoj banci i vladi da ublaže kapitalne zahtjeve za zajmodavce radi potpore gospodarstvu.

VTB podliježe sankcijama zapadnih zemalja od 2014. godine i ruskog pripojenja poluotoka Krima, čime je ograničena mogućnost zajmodavaca da se financiraju na međunarodnim tržištima. U međuvremenu se u SAD-u razmatra i mogućnost uvođenja novih sankcija temeljem optužbi o uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Istupajući na Moskovskom financijskom forumu, Kostin je među mogućim mjerama djelotvorne zaštite ruskoga bankovnog sustava od vanjskih rizika, posebno od posljedica sankcija SAD-a, izdvojio vođenje računa u domaćoj valuti.

- Prvo, moramo, naravno, razviti vođenje računa u ruskoj, a ne u drugim valutama niti u dolaru, kako bi se smanjila opasnost od mogućih političkih utjecaja američke administracije - rekao je Kostin.

Neproduktivne sankcije

Zastupnici u američkom Kongresu kazali su u četvrtak da bi mogli razmotriti nove sankcije Rusiji zbog uplitanja u predsjedničke izbore, aktivnosti u Siriji, Ukrajini i drugim dijelovima svijeta. Neki ipak smatraju da takav potez ne bi bio mudar, budući da dosadašnje kaznene mjere nisu utjecale na ponašanje Rusije i da bi nove mogle pogoditi i druge zemlje odnosno globalno gospodarstvo.

Čelnik VTB-a drži pak da bi ruska središnja banka također trebala voditi računa o svemu tome i ublažiti propise o bankovnom kapitalu, smatra Kostin.

- Danas pet od 10 najvećih banaka nema pristup (vanjskim) tržištima kapitala, koja su za njih zatvorena zbog sankcija, te bi (rusku obvezu poštivanja kriterija o kapitalu Basel III) trebalo prilagoditi - kazao je čelnik VTB-a.

Dodao je i da je od središnje banke i ministarstva financija zatražio izmjenu kapitalnih zahtjeva za banke, uz potencijalno odobravanje dvije do tri godine počeka za prikupljanje kapitala potrebnog za usklađivanje s postroženim međunarodnim kriterijima u sklopu Basela III. Rusija ima vlastite propise o bankovnom kapitalu a počela je primjenjivati one u sklopu Basela III kako bi poboljšala stanje u bankovnom sektoru.

Svježi kapital

Ruski ministar financija Anton Siluanov kazao je novinarima u četvrtak da ministarstvo planira zajedno sa središnjom bankom razmotriti mogućnost promjene u prilagodbi međunarodnim kriterijima.

- Smatram da je prijedlog VTB-a u velikoj mjeri pravedan: logično je razmotriti ublažavanje postojećih zahtjeva za banke povezanih s Baselom budući da su im uvedena ograničenja, sankcije, pa je ograničena i njihova mogućnost privlačenja resursa - kazao je Siluanov.

Čelnik VTB-a napominje da bi ublažavanje kriterija omogućilo zajmodavcima da odobravaju više kredita domaćem gospodarstvu. VTB je već prikupio 300 milijardi rubalja svježeg kapitala (4,3 milijarde dolara) kako bi ispunio kriterije iz paketa Basel III a iduće godine mora prikupiti još 150 milijardi, kazao je Kostin.

- Taj iznos (od 450 milijardi rubalja) znači 4,5 bilijuna rubalja uskraćenih ruskom gospodarstvu - naglasio je čelnik VTB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:06