Dolazak lidera

Prvi čovjek Domino's Pizza franšize u Hrvatskoj: 'Cijela priča rodila se na krstarenju'

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

13.2.2020. u 15:35

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

13.2.2020. u 15:35

People head for a Domino's pizza branch in Calais, northern France, on February 12, 2016. - The US franchise Domino's Pizza is racing to obtain the naming rights of the French Ligue 2 for the 2016-2020 seasons. (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)
AFP

Domino's Pizza, jedan od najvećih svjetskih lanaca restorana koji nude pizzu, u svibnju otvara svoj prvi lokal u Zagrebu. Za dolazak lidera u dostavi pizze zaslužna je kompanija All about pizza i njezini osnivači Mihael Sviben i Nils David Gornall, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Domino's Pizzi te upravlja sa 23 restorana tog lanca u Australiji.

- U cijelu priču krenuli smo prije malo više od godinu dana. Na krstarenju sam upoznao jednog od vodećih ljudi Domino's Pizze, koji mi je ponudio poslovnu suradnju. U želji da se upustim u poduzetničke vode, odlučio sam s Nilsom otvoriti novu franšizu u Hrvatskoj - objasnio nam je Sviben u telefonskom razgovoru.

Kako doznajemo, prvi lokal franšize bit će u Ulici kneza Mislava, prekoputa zagrebačkog hotela Sheraton.

- Tražili smo frekventno mjesto. Ovo je odlična lokacija, što zbog prometnih ulica i tramvajskih stanica, što zbog škola koje se nalaze u neposrednoj blizini restorana - dodaje.

Ključ uspjeha Domino's Pizze, ističe Sviben, uz kvalitetu i rigorozna pravila je i brza dostava, od maksimalno 30 minuta, zbog čega će za početak biti moguća isključivo u najužem krugu restorana. Cijene, pak, dodaje Sviben, neće previše odskakati od konkurentskih.

Uoči otvaranja prve poslovnice krenuli su i u potragu za radnicima. Trenutno traže četiri voditelja restorana, a ostatak tima činit će studenti.

- Želimo da 80 posto naših djelatnika budu studenti koji će imati priliku sudjelovati u svim procesima. Tako će raditi kao dostavljači, ali i store menadžeri, a s godinama će moći napredovati do boljih pozicija - poručuje.

Inače, Domino’s je američki multinacionalni lanac pizza restorana sa sjedištem u Ann Arboru, Michigan koji broji više od 16.300 poslovnica u prevo 85 zemalja. U našem susjedstvu, pak, imaju nekoliko restora po Italiji, Austriji i Kosovu, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu.  U veljači 2018. godine lanac je postao najveći prodavač pizza u svijetu u pogledu prodaje. Sve je počelo 1960. godine kada su Tom Monaghan i njegov brat James preuzeli pizzeriju DomiNick’s u vlasništvu Dominicka DiVartija u Ypsilanti, u Michiganu. Braća su pritom posudili 900 dolara kako bi platili trgovinu, a za dostavu su koristili svoju Volkswagen Bubu. Ime Domino’s službeno su registrirali 1965. godine nakon što su otvorili i treću pizzeriju te se proširili diljem svijeta, a ove godine stižu i u Zagreb.