Prsti u pekmezu?

Protiv tvrtke Moslavina voće pokreće se upravni postupak, AZTN-u ih prijavili dobavljači

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.8.2018. u 15:09

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.8.2018. u 15:09

Zagreb, 041213.
Savska ulica.
Mladen Cerovac, predsjednik vijeca agencije za zastitu trzisnog natjecanja - AZTN.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Mladen Cerovac, predsjednik vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - AZTN

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je temeljem ovlasti iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom pokrenula upravni postupak protiv otkupljivača šljiva Moslavina voće, a povod je bila prijava dobavljača, objavila je u petak Agencija.

"Agencija je pokrenula upravni postupak protiv otkupljivača šljiva Moslavina voće d.o.o., a povod za pokretanje upravnog postupka bila je prijava dobavljača", navodi se u objavi na internet stranicama AZTN-a.

Agencija će u tom upravnom postupku ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj poslovnog odnosa, odnosno otkupa šljiva, bez obzira radi li se o poslovanju na temelju pisanog ugovora, odnosno je li korištena mogućnost poslovanja putem javno objavljenih uvjeta.

Iz Agencije pritom ističu kako samo pokretanje upravnog postupka protiv određenog trgovca ili otkupljivača ili prerađivača ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, već je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Temeljem konačno utvrđenog činjeničnog stanja, Agencija će u tom predmetu donijeti meritornu odluku, navode iz AZTN-a, uz napomenu da zbog zaštite poslovnih tajni ne mogu komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku.

Najavljuju i da će Agencija odluku kojom okončava pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.

Inače, Agencije je temeljem ovlasti iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi već pokrenula nekoliko upravnih postupaka pa su tako, prema objavama s internet stranica AZTN-a,pokrenuti postupci protiv tri otkupljivača lubenica - tvrtki Fragaria, Setovia voće i Agro gold, a protiv tvrtki Žito i PPK Valpovo u vezi javno objavljenih uvjeta otkupa žitarica.

Agencija ja također pokrenula i sedam upravnih postupaka radi utvrđivanja nametanja nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom i to u odnosu na trgovačke lance Kaufland, Narodni trgovački lanac (NTL) i Plodine te tvrtke Koka. Ti su postupci rezultat analize sedam ugovora (četiri u odnosu na ugovore koje je NTL sklopio s različitim dobavljačima u pogledu različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda) te po jedan u odnosu na ostale navedene poduzetnike, u kojima je Agencija utvrdila postojanje jedne ili više nejasnih ili spornih odredbi, što dovoljno ukazuje da postoje indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, objavili su sredinom srpnja iz AZTN-a.

U svim tim objavama o provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi iz Agencije su napominjali kako samo pokretanje postupka po službenoj dužnosti ne znači utvrđenje povrede Zakona već je Agencija obvezna utvrditi relevantne činjenice i okolnosti te temeljem konačno utvrđenog činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku.