AmCham

Proširiti otpis poreza i doprinosa na plaće, uvesti 'čekanje na rad'...

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

21.4.2020. u 16:45

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

21.4.2020. u 16:45

Zagreb, 300419. Hotel Esplanade.
Americka gospodarska komora i Jutarnji list organizatori su konferencije Croatia E-mobility Forum, kojom zele potaknuti javnu raspravu o izazovima velike e-mobility tranzicije a u fokusu je i stvaranje platforme za zajednicko promisljanje trzisnih modela, regulative i politika nuznih za adekvatnu primjenu novih promjena. Na fotografiji: Andrea Doko Jelusic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Andrea Doko Jelušić

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj u utorak je predložila dodatne mjere za očuvanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa, među kojima su i proširenje mjere otpisa poreza i doprinosa na plaće, uvođenje instituta "čekanja na rad", niz mjera za pomoć turističkom sektoru.

"AmCham pozdravlja i podupire nastojanja Vlade da pomogne poduzetnicima prevladati razdoblje krize uzrokovane pandemijom COVID-19 osiguranjem likvidnosti i mjerama za zadržavanje radnih mjesta te razmatranjem smanjenja parafiskalnih nameta", stoji u priopćenju AmChama, uz napomenu da pripremaju i svoj prijedlog za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta.

U tom udruženju, koje okuplja više od 250 tvrtki, smatraju da je mjera otpisa poreznih i drugih davanja svakako korak u pravom smjeru, ali da ju ne bi trebalo ograničiti samo na male porezne obveznike, dok se za ostale primjenjuje parcijalni otpis ili odgoda /obročno plaćanje.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić upozorava da, iako mjera parcijalnog otpisa/odgode olakšava problem nelikvidnosti u slijedećih nekoliko mjeseci, značajno će opteretiti porezne obveznike u razdoblju koje će uslijediti nakon prestanka posebnih okolnosti i usporiti gospodarski oporavak.

"Stoga predlažemo da se mjera otpisa poreza i doprinosa na plaće proširi na sve gospodarske subjekte čija je djelatnost pogođena pojavom COVID-19 virusa, neovisno o njihovoj veličini“, kaže Doko Jelušić.

AmCham podupire i povećanje novčane potpore poduzetnicima putem mjere za očuvanje radnih mjesta, ali predlaže da se razmotri i uvođenje postotnog sudjelovanja u pokrivanju troškova plaća.

"Naime, uvedene mjere potpore očuvanja radnih mjesta nisu dostatne da nadoknade plaće visokoobrazovane radne snage te je izvjesno da će velik broj takvih zaposlenika ostati bez posla što može dovesti do istiskivanja hrvatskih poduzeća s globalnog tržišta", smatra Doko Jelušić.

Također, s ciljem očuvanja radnih mjesta koje će se odnositi na sve poslovne subjekte, neovisno o sektoru poslovanja, AmCham predlaže uvođenje i nekih novih radno-pravnih instituta, poput "čekanja na rad", koji primjerice uspješno primjenjuje Slovenija.

Tom mjerom radnik bi ostvarivao naknadu koja će mu se isplaćivati iz državnog proračuna, jednaka naknadi za nezaposlene, a poslodavac bi takvog radnika zadržao u radnom odnosu te po proteku izvanredne situacije "pozvao na rad" i opet aktivirao sva prava i obveze iz radnog odnosa.

Za vrijeme trajanja te mjere poslodavac ne bi imao obvezu uplaćivanja obveznih doprinosa i poreza za radnika, ističu iz AmChama.

U drugom setu svojih preporuka uz ostalo predlažu i smanjenje reguliranog dijela u krajnjoj cijeni električne energije, primjerice smanjenje naknade za obnovljive izvore energije te smanjenje mrežarine.

Udruženje, s obzirom na iznimnu sezonalnost turizma koji će novi val potražnje, a samim time i financijske prihode, ostvariti tek u ljeto 2021. godine, predlaže i više posebnih mjera za turistički sektor, a koje bi vrijedile godinu dana.

AmCham, naime, za turistički sektor predlaže hitan produžetak mjera za zadržavanje radnih mjesta na razdoblje od 12 mjeseci, otpis parafiskalnih nameta na razdoblje od 12 mjeseci, otpis poreza i doprinosa na plaće u korelaciji s intenzitetom pada prihoda, kao i korekcije cijene struje i vode turističkim tvrtkama u razdoblju od 12 mjeseci.   

"Po završetku izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, za očekivati je da će biti potrebno određeno vrijeme za ponovno pokretanje djelatnosti koje su bile obustavljene, narudžbe sirovina, kontaktiranje klijenata i uspostavu redovnog radnog ciklusa. Stoga je potrebno već u ovom trenutku razmišljati o produljenju mjera pomoći gospodarstvu za tri mjeseca po završetku izvanrednih okolnosti. U slučaju turističkog sektora potrebno je odmah planirati izvanredne mjere pomoći u trajanju od 12 mjeseci u cilju postizanja izvjesnosti poslovanja", ističu iz AmChama.