Rekonstrukcija javne rasvjete

Projekt Newlight koji je privukao ulaganja od 22 mil. eura primio prestižnu nagradu EESA

Projekt Newlight je prvi projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA
Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, na dodjeli nagrada
 EESA

Newlight, hrvatski projekt rekonstrukcije javne rasvjete, na svečanoj dodjeli nagrada, koja se održala u Bruxellesu, 20. veljače, primio je primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA)

Od 2005. godine Berliner Energieagentur i Europska komisija odaju priznanje tvrtkama i projektima za izvanredna postignuća u području energetskih usluga dodjeljujući im nagradu EESA. Ove godine jedan od nagrađenih projekata je i projekt kojeg je provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a koji je potaknuo ulaganja veća od 22 milijuna eura u 32 gradska i općinska sustava javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Sjajan je osjećaj jer u žiriju koji dodjeljuje nagrade sjede najveći europski stručnjaci, ljudi od kojih smo nekad učili. Nagradu European Energy Service Award dodjeljuju Europska komisija i Berlinska energetska agencija već petnaestu godinu za redom, a popis institucija i projekata koji su je prije nas primili, djeluje impresivno. To su oni zaista najbolji u Europi, to su onakvi kakvi smo uvijek željeli postati. Kada vas prepoznaju i nagrade oni koji su vam godinama bili uzor, onda zaista morate biti ponosni", tom je prilikom komentirao Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ujedno i predsjednik FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija.

Projekt Newlight je prvi projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA, zajedničke inicijative EIB-a i Europske komisije u okviru programa Obzor 2020. godine. Međutim, projekt mnogo više od samo velikih ulaganja. Postavio je novu standardnu dokumentaciju - za energetske preglede i ugovaranje EPC-a. Nastao na temelju ove dobre prakse, projekt se sada razvija u nacionalni program koji se predlaže financirati sredstvima inovativnih financijskih instrumenata - kombinacijom EFSU-a i ESIF-a.

Sva ulaganja u okviru projekta provedena su bez ikakvih bespovratnih sredstava ili subvencija, što je jedinstveno za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. EPC ugovori razvijeni u okviru projekta Newlight priznati su u zemlji i širom jugoistočne Europe kao najtransparentnija i cjelovita dokumentacija takve vrste do sada u čijem je primarnom interesu zaštita javnog novca.

Poseban izazov u ovom pionirskom projektu bio je izuzetno dug popis zainteresiranih strana - 57 lokalnih vlasti. Kako bi riješila izazov nerazvijenog ESCO tržišta u Hrvatskoj, REGEA je održala više od 300 sastanaka s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, ESCO tržišnim igračima i financijskim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:09