Rekonstrukcija javne rasvjete

Projekt Newlight koji je privukao ulaganja od 22 mil. eura primio prestižnu nagradu EESA

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.2.2019. u 15:48

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.2.2019. u 15:48

EESA

Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, na dodjeli nagrada

Newlight, hrvatski projekt rekonstrukcije javne rasvjete, na svečanoj dodjeli nagrada, koja se održala u Bruxellesu, 20. veljače,  primio je primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA)

Od 2005. godine Berliner Energieagentur i Europska komisija odaju priznanje tvrtkama i projektima za izvanredna postignuća u području energetskih usluga dodjeljujući im nagradu EESA. Ove godine jedan od nagrađenih projekata je i projekt kojeg je provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a koji je potaknuo ulaganja veća od 22 milijuna eura u 32 gradska i općinska sustava javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Sjajan je osjećaj jer u žiriju koji dodjeljuje nagrade sjede najveći europski stručnjaci, ljudi od kojih smo nekad učili. Nagradu European Energy Service Award dodjeljuju Europska komisija i Berlinska energetska agencija već petnaestu godinu za redom, a popis institucija i projekata koji su je prije nas primili, djeluje impresivno. To su oni zaista najbolji u Europi, to su onakvi kakvi smo uvijek željeli postati. Kada vas prepoznaju i nagrade oni koji su vam godinama bili uzor, onda zaista morate biti ponosni", tom je prilikom komentirao Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ujedno i predsjednik FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija.

Projekt Newlight je prvi projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA, zajedničke inicijative EIB-a i Europske komisije u okviru programa Obzor 2020. godine. Međutim, projekt  mnogo više od samo velikih ulaganja. Postavio je novu standardnu dokumentaciju - za energetske preglede i ugovaranje EPC-a. Nastao na temelju ove dobre prakse, projekt se sada razvija u nacionalni program koji se predlaže financirati sredstvima inovativnih financijskih instrumenata - kombinacijom EFSU-a i ESIF-a.

Sva ulaganja u okviru projekta provedena su bez ikakvih bespovratnih sredstava ili subvencija, što je jedinstveno za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. EPC ugovori razvijeni u okviru projekta Newlight priznati su u zemlji i širom jugoistočne Europe kao najtransparentnija i cjelovita dokumentacija takve vrste do sada u čijem je primarnom interesu zaštita javnog novca.

Poseban izazov u ovom pionirskom projektu bio je izuzetno dug popis zainteresiranih strana - 57 lokalnih vlasti. Kako bi riješila izazov nerazvijenog ESCO tržišta u Hrvatskoj, REGEA je održala više od 300 sastanaka s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, ESCO tržišnim igračima i financijskim institucijama.