Po prvi put

Proizvođači varaždinskog bučinog ulja na međunarodnoj izložbi pomeli konkurenciju

AUTOR:

  • Višnja Gotal

OBJAVLJENO:

6.2.2020. u 12:50

AUTOR:

  • Višnja Gotal

OBJAVLJENO:

6.2.2020. u 12:50

Višnja Gotal

Sudionici izložbe

Proizvođači varaždinskog bučinog ulja po prvi su put nastupili na međunarodnoj izložbi i – pomeli konkurenciju.

Varaždinci su na nastupu u austrijskom St. Andräu u Koruškoj osvojili šest zlatnih i dvije srebrne medalje, a ukupnim pobjednikom, šampionom u kategoriji bučinog ulja 3.alpsko-jadranskog ocjenjivanja ulja (3. Alpe-Adria-Öl prämierung) proglašeno je ulje Vladimira Kurteka iz Šemovca.

Varaždinsko bučino ulje je prvo takvo ulje zaštićeno na razini Republike Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini Europske unije. Pobjeda u Koruškoj je time veća kad se zna da je upravo Austrija najpoznatiji svjetski proizvođač bučinog ulja.

Višnja Gotal

Vladimir Kurtek

 

- Pobjeda me je, moram priznati, iznenadila. Ovo je veliko priznanje za sav rad i trud koji ulažemo u proizvodnju i preradu bučinih koštica. Buču uzgajamo na osam hektara zemlje, a za uljem je potražnja sve veća, stižu narudžbe s Jadrana, a naše Varaždinsko bučino ulje odlazi i u inozemstvo – rekao je Vladimir Kurtek, koji je zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci i svim aktivnostima na promoviranju Varaždinskog bučinog ulja.

Podršku varaždinskim izlagačima u Koruškoj je pružio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, ujedno i predsjedavajući Saveza Alpe - Adria.

Višnja Gotal

Varaždinsko bućino ulje

 

Pred ocjenjivačkim se sudom našlo 11 naših ulja, a osam ih je nagrađeno. To je ogroman uspjeh. Imamo fantastičan proizvod u gastronomskom i zdravstvenom pogledu, koji postaje sve prepoznatljiviji Očekujemo da će to biti potvrđeno i na sajmovima u Parizu i Bruxellesu. Sva ta priznanja će puno značiti za tržišni utjecaj i ugled, što se mora osjetiti i na cijenama, posebno zato što je na tržištu dio konkurencije koji ni približno ne odgovara kvaliteti varaždinskog premium ulja, a često se pod nazivom bučinog ulja prodaju čak i mješavine bez deklaracije – istaknuo je župan Čačić i najavio nastup varaŽdinskih proizvođača bučinog ulja na ocjenjivačkim izložbama u Parizu i Bruxellesu.