Bez drastičnog pada

Prognoza ECB-a: 'Globalno bi gospodarstvo iduće godini trebalo usporiti'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.12.2018. u 16:17

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.12.2018. u 16:17

frankfurt,main,ecb,european central bank,mainufer,skyline,city,city,skyscraper,skyscrapers,architecture,building industry,banking,europe,eu,federal, Image: 216277667, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Volker Rauch / Profimedia, Panthermedia

Zgrada Europske središnje banke u Frankfurtu

Globalno bi gospodarstvo u 2019. godini trebalo usporiti, a potom se stabilizirati, dok bi rast cijena trebao dodatno jačati, objavila je u četvrtak Europska središnja banka (ECB) u najnovijem biltenu.

Ulagači očekuju usporavanje gospodarstva na globalnoj razini, ponajprije zbog viših troškova zaduživanja u dolarima, ali i zbog napetosti u trgovinskim odnosima Sjedinjenih Država i Kine, podsjeća Reuters.

U najnovijem, redovnom gospodarskom biltenu ECB se složio s takvim predviđanjima, ali je također poručio kako očekuje jačanje inflacijskih pritisaka na globalnoj razini i u eurozoni.

“U prognozi budućih kretanja očekujemo da će globalna gospodarska aktivnost usporiti u 2019. godini pa nakon toga ostati stabilna”, kaže se u biltenu ECB-a.

“Očekuje se također blago jačanje globalnih inflacijskih pritisaka budući da se viškovi kapaciteta smanjuju".

U biltenu su obrazložili odluku - objavljenu na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici - o okončanju programa kupnje obveznica krajem ove godine, putem kojeg je sveukupno u gospodarstvo eurozone ubrizgano 2.600 milijardi eura.

Planiraju ipak nastaviti reinvestirati prihod od obveznica koje dospijevaju na naplatu kroz dulje razdoblje nakon završetka ciklusa niskih kamatnih stopa.

Odluka o okončanju programa poticaja naišla je na kritike u pojedinim krugovima, koji upozoravaju da je izabran pogrešan trenutak budući da gospodarstvo pokazuje znakove posustajanja.

U ECB-u - čiji je jedini cilj ostvariti zacrtanu inflaciju od "nešto ispod dva posto" - odgovaraju kako su uvjereni da će temeljena inflacija u eurozoni nastaviti jačati u predstojećem razdoblju.

“Temeljna inflacija trebala bi postupno jačati u srednjoročnom razdoblju, podržana ECB-ovim mjerama monetarne politike, nastavkom gospodarskog rasta i jačom dinamikom rasta plaća", procjenjuju u ECB-u prema najnovijem biltenu.