Prva sjednica Povjerenstva

'Prioritet je pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostiju'

Povjerenstvo je jednoglasno ustvrdilo da je nužan dogovor između javnozdravstvenog sustava, odnosno epidemiološke struke i one turističke
Fabrizio Radin
 Danijel Bartolić / CROPIX

Prva sjednica Povjerenstva za turizam Istarske županije, održana je danas u punom sastavu putem konferencijskog poziva, uz presjedanje obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina. Na dnevnom redu našla su se pitanja i teme vezane uz epidemiju koronavirusa i njene implikacije na turističku sezonu 2020. godine, a koje se odnose na koordinaciju aktivnosti s istarskim Stožerom civilne zaštite, Vladom RH, istarskim gradovima i općinama, ali i tijelima Europske unije, posebice po pitanju otvaranja granica. Također, razmatrala se situacija na glavnim emitivnim tržištima Istarske županije, kao i očekivanja pojedinih sektora, odnosno hotelijera, ugostitelja, turističkih kampova, privatnog smještaja i nautike.

Povjerenstvo je jednoglasno ustvrdilo da je nužan dogovor između javnozdravstvenog sustava, odnosno epidemiološke struke i one turističke, koji bi u konačnici trebao omogućiti zaštitu zdravlja ljudi i realizaciju djela turističke godine. Kako je naglašeno na sjednici, dionici u turizmu nalaze se u posljednjoj fazi pripremnosti svojeg poslovanja u novim okolnostima, međutim očekuju upute epidemiologa, kako bi od 11. svibnja mogli početi otvarati svoje objekte, a nakon otvaranja granica i dočekivati inozemne goste.

Na tragu navedenog, Povjerenstvo je usvojilo i četiri zaključaka. Prvo, potrebno je definirati epidemiološke uvjete pod kojima će se moći vršiti turistička i ugostiteljska djelatnost (hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, restorani, marine...) sa svim svojim sadržajima, uz koordinaciju Stožera civilne zaštite i turističke struke. Drugo, uputiti upit prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite o otvaranju granica, odnosno datum i uvjete otvaranja granica RH. Ukoliko nije moguće još uvijek definirati točan datum otvaranja granica, zatražiti datum kada se takav podatak može očekivati. Također, za nužne pripreme neophodna je informacija o otvaranju granica najznačajnijih emitivnih tržišta Istarske županije, poput Slovenije, Austrije i Njemačke. Treće, krenuti u pripremu promotivne kampanje koja bi bila usmjerena upravo na najznačajnija emitivna tržišta Istarske županije, te bi se Istra dodatno promovirala kao auto-destinacija. Četvrti, ujedno i posljednji zaključak je pitanje suradnje s istarskim jedinicama lokalne samouprave, a koja bi se odnosila na definiranje konkretnih mjera korištenja plaža, trgova i drugih javnih površina, koje su proteklih godina bila mjesta masovnih okupljanja gostiju.

S ciljem aktivnog praćenja daljnjeg razvoja epidemiološke situacije te ostvarivanja maksimalnih rezultata u realizaciji ovogodišnje turističke sezone, dogovoreno je i kako će se Povjerenstvo sastajati najmanje jednom tjedno.

Predsjednik Povjerenstva je župan Fabrizio Radin, a članovi: Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule i predstavnik svih jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji; Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i predstavnik hotelijera i kamping turizma; Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Marijan Ritoša, predstavnik malih i obiteljskih hotela te privatnog smještaja; Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije; Valter Flego, bivši župan Istarske županije i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu; Ivan Jakovčić, bivši župan Istarske županije i bivši zastupnik u Europskom parlamentu; Anton Kliman, bivši ministar turizma i aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru, Darko Lorencin, bivši ministar turizma, te Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:23