Nakon 33 dana suđenja

Presuda protiv farmaceutskih divova: 'Uništili ste na stotine tisuća ljudskih života'

To je prva farmaceutska tvrtka koja odgovara zbog epidemije ovisnosti o lijekovima opioidima koja je ubila stotine tisuća Amerikanaca od 2000.
 REUTERS

Nakon 33 dana suđenja i saslušanja 109 svjedoka, sud u Clevelandu u Oklahomi objavio je presudu protiv multinacionalne kompanije Johnson & Johnson i tvrtke kćeri Janssen Pharmaceutical.

To je prva farmaceutska tvrtka koja odgovara zbog epidemije ovisnosti o lijekovima opioidima koja je ubila stotine tisuća Amerikanaca od 2000. U proteklih dvadesetak godina američki liječnici počeli su masovno prepisivati opioide kao lijekove protiv bolova. Prije su srodnici opijuma i morfija bili prepisivani samo bolesnima od karcinoma, jer se znalo da izazivaju jaku ovisnost.

Presuda je povijesna zato što je to novčano najveći zahtjev, od čak 17,2 milijarde dolara, i zato što će biti riječ o presedanu i za druge savezne države koje također tuže farmaceutske kompanije. "Opioidna kriza opustošila je saveznu državu Oklahomu i treba odmah poduzeti mjere kako bi se ublažile njezine posljedice", istaknuo je sudac okružnog suda u Clevelendu Thad Balkman uoči čitanja presuda, a onda kompaniji izrekao novčanu kaznu od 572 milijuna dolara.

Kao tužitelj je nastupila sama država Oklahoma, koja je tužila farmaceute da su uništili na tisuće života. Predstavnici Oklahome izračunali su da im trebaju 17,2 milijarde dolara da bi u roku od 30 godina sanirali posljedice masovne ovisnosti o opioidima, lijekovima protiv boli koje američki liječnici pod pritiskom farmaceutskih kompanija masovno prepisuju pacijentima.

Prije suđenja, dvije velike farmaceutske kompanije pristale su na nagodbu: Purdue Pharma, proizvođač OxyContina, pristao je platiti 270 milijuna dolara Oklahomi, dok je Teva pristala platiti 85 milijuna dolara. Zato se sudi samo Johnson & Johnsonu, koji je do 2015. proizvodio Nucyntu, popularnu tabletu na bazi opioida, a do sada proizvodi Duragesic. Johnson & Johnson su nabavljali oko 60 posto aktivne tvari za sve opioide na tržištu u SAD-u, uključujući i najpopularniji OxyContin Purdue Pharme. Samo na području Clevelanda potrošnja opioida doseže 135 prepisanih kutija za svakog odraslog građanina. Više od 130 Amerikanaca svakodnevno umire od predoziranja tabletama i heroinom, prenosi CNN. Četiri petine svih današnjih heroinskih ovisnika u SAD-u nisu počeli s džointom, nego liječničkim receptom za neki opioid kao lijek protiv bolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:21