Ekonomisti u Opatiji

Predsjednica: 'Porezna reforma ključ je oporavka i rješenje demografskih problema'

Ovogodišnji je govor bio nešto blaži nego lani, ali ne bez kritičkih tonova
Boris Vujčić, Tomislav Ćorić, Kolinda Grabar Kitarović, Ljubo Jurčić
 Matija Đanešić / CROPIX

“Jel’ vam izgledam nervozno?, odgovorila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović novinarima u Opatiji, komentirajući izjavu šefice hrvatske diplomacije Marije Pejčinović Burić da s Pantovčaka dolazi nervoza.

Predsjednica je u Opatiju, u hotel Adriatic, stigla na 26. tradicionalno savjetovanje “Ekonomska politika Hrvatske u 2019.” u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista, na kojem je prošle godine, s pozornice, uputila dosta oštre i kritičke poruke Vladi, među ostalim zbog izostanka reformi i loše demografske situacije. Ovogodišnji je govor bio nešto blaži, ali ne bez kritičkih tonova, tako da bi se mogao iščitati kao svojevrsni nastavak lanjskog.

Predsjednica je istaknula da inicijative i politike pojedinih svjetskih velesila snažno utječu na redefiniranje postojećih ekonomskih odnosa u svijetu.

Proaktivne zemlje

- U tim okolnostima proaktivne zemlje iskorištavaju svaku, pa i najmanju mogućnost, za pozicioniranje ili repozicioniranje na ekonomskoj karti svijeta. To bi trebao biti naš cilj danas. Uvjerena sam da smo sposobni preuzeti aktivnu ulogu u tom procesu - rekla je predsjednica.

Izrazila je zadovoljstvo pozitivnim ekonomskim kretanjima kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, upozorivši istovremeno na probleme s kojima je gospodarstvo i dalje suočeno. Rekla je da smo, zbog rata, propustili prvi val ulaganja u tranzicijske zemlje, ali da smo unatoč svim problemima pokazali da znamo i možemo.

Dobri rezultati koji se bilježe, rekla je, moraju izazivati zadovoljstvo, ali nas ne smiju opustiti nego nas voditi do pravog cilja, a to je, po predsjednici, rast od 5 posto na godišnjoj razini. Kao pozitivne korake istaknula je mirovinsku reformu i poreznu reformu koja je, po njoj, ključ ekonomskog oporavka, ali i ključ rješavanja demografskih problema.

- Ministar Marić napravio je dobar posao i pokazao kako porezno rasterećenje može potaknuti gospodarstvo. No, držim da još postoji prostor za njegovo poboljšanje, napose u pogledu promicanja pravednosti kao jednog od temeljnih poreznih i socijalnih načela - rekla je predsjednica. Upozorila je da nas je paušalni porez za iznajmljivače, koji se nije mijenjao 15 godina, pretvorio u društvo rentijera.

Društvo rentijera

- To možemo promijeniti, porezna politika tu može pomoći - rekla je.

Istaknula je da je hrvatski mirovinski sustav u postojećim okolnostima neodrživ te da predstavlja najveći fiskalni rizik za državu.

- Tu, prije svega, mislim ne demografiju, na činjenicu da nam mladi ljudi odlaze i da se nalazimo u paradoksu da s jedne strane društvo stari, a da se, s druge strane, očekivani životni vijek smanjuje. To može biti rezultat demografskih kretanja, ali i činjenice da moramo poboljšati niz elemenata, od zdravstvenog sustava, preventive, do svega ostaloga - rekla je predsjednica.

Istaknula je da postoje brojna područja koja zahtijevaju korjenite promjene, a kao ključne probleme istaknula je slabost institucija, spor i trom pravosudni sustav, prekomjerno opterećenje poduzetnika, slabu produktivnost državne administracije, sputavanje investicija od strane državnog aparata, nered u zemljišnim knjigama, sporo ishođenje građevinskih i drugih dozvola i slično.

Ukazala je na nedostatak vizije i strategije razvoja gospodarstva.

- Mala smo zemlja, ja to ne volim reći, ali geografski smo mali, po broju stanovnika smo mali i ne bismo trebali svaštariti - poručila je, naglasivši važnost strategije prema kojoj bi se gospodarstvo usmjerilo na sektore s kojima se može stvoriti veća dodatna vrijednost. Činjenicu da turizam čini gotovo 20 posto BDP-a ocijenila je “istovremeno impresivnom i poražavajućom”.

Guverner Boris Vujčić: Nećemo se odreći svog suvereniteta

Ulaskom u eurozonu Hrvatska se neće odreći svog ekonomskog suvereniteta, ali monetarna unija nije zaštita od krize i naš uspjeh u eurozoni ovisi o vođenju vlastite ekonomske politike, poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Opatiji na 26. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista.

Prema njegovim riječima, dobro je što je EU tražio da politiku subvencija uskladimo s europskim pravilima, recimo u brodogradnji, jer inače bismo izgubili još više državnog novca nego dosad.

Vujčić je objasnio da će ulaskom u tečajni mehanizam Hrvatska imati jasne makroekonomske kriterije koje mora ciljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:48