Gordana Deranja

Predsjednica HUP-a: Ima ozbiljnijih problema od Agrokora na koje se treba fokusirati

HUP traži ubrzanje reformi na trzištu rada, promjene u zdravstvenom sustavu...
Gordana Deranja
 Ronald Goršić / Hanza Media

Krovna udruga hrvatskih poslodavaca danas je Vladi ponovno uputila apel da ne odlaže provedbu ključnih reformi.

Hrvatska, istakli su u HUP-u, i dalje kaska za drugim novim članicama EU-a u provođenju reformi. To dokazuju, ocjenjuju u HUP-u, i rezultati novog HUP Skora, alata kojim poslodavci mjere napredak u reformskom procesu u 12 ključnih područja.

Naime, rezultat HUP Skora za 2017. godinu je 36 bodova, sto predstavlja blagi, ali nedovoljan rast u odnosu na godinu ranije, kada je HUP Skor iznosio 34 boda. Druge zemlje, poručili su iz HUP-a, mijenjaju se brze. Posljedica toga je i veliko iseljavanje iz Hrvatske.

"Ne želimo da Hrvatska bude samo zemlja ugodna za odmor, nego i zemlja ugodna za život", poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Ključna područja u kojima HUP traži ubrzanje reformi su rasterećenje gospodarstva, trzište rada i promjene u obrazovnom, zdravstvenom i mirovinskom sustavu. To su, ocijenio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, "suze padalice" hrvatskog reformskog procesa. Sto se tiče reformi, dodao je, Hrvatska je i dalje u kružnom toku.

Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora HUP-a, ocijenio je da spor reformski proces ne treba miješati s krizom u Agrokoru. Nada se da trošak rješavanja krize u najvećoj hrvatskoj kompaniji neće predstavljati trošak za hrvatske porezne obveznike. Roglić je ocijenio i da je Vlada ispravno postupila kada se uhvatila u koštac s rješavanjem problema u Agrokoru.

'Događaju se ozbiljniji problemi na koje se treba fokusirati'

Gordana Deranja upozorila je da je Agrokor tema koja zaokuplja, no da se mimo toga događaju ozbiljniji problemi na koje se treba fokusirati, dok je predsjednik Nadzornog odbora te poslovne udruge Branko Roglić izrazio nadu da će doći do sklapanja nagodbe bez opterećenja za porezne obveznike.

Odgovarajući na pitanje novinara nakon predstavljanja HUP Skora za 2017. Deranja je istaknula kako za "činjenje reformi Agrokor nema nikakav utjecaj".

"Agrokor je tema koja se događa i okupira, no mimo toga događaju se ozbiljniji problemi na koje se treba fokusirati", ocijenila je.

Branko Roglić, predsjednik NO HUP-a i vlasnik Orbica, pak, kazao je da se iskreno nada da porezni obveznici neće snositi trošak zbog situacije u Agrokoru.

"To je privatna tvrtka i Vlada je hrabro i odlučno ušla u rješavanje problema. Nadam se da će doći do sklapanja nagodbe i da će to biti bez opterećenja za porezne obveznike", istaknuo je Roglić odgovarajući na upit novinara. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:38