Trgovina

Potvrđeni dobri rezultati sektora: prihodi domaćih trgovaca rastu već 51 mjesec za redom

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

9.1.2019. u 13:05

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

9.1.2019. u 13:05

Zagreb, 271218. Trgovina Terranova.
Ilica.
Reportaza o pocetku blagdanskih snizenja u trgovinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zimsko sniženje u zagrebačkim trgovinama

Pedeset i prvi mjesec za redom, u studenome prošle godine rastao je promet u domaćoj trgovini na malo, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Porast se, prema podacima DZS-a, bilježi i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

U odnosu na listopad 2018., promet u trgovini na malo u narednome je mjesecu rastao je 2,1 posto. Rast maloprodaje u studenome na međugodišnjoj razini je 5,8 posto, pri čemu DZS napominje kako je i u listopadu prošle godine zabilježen porast u odnosu na isti mjesec 2017., i to od 4,8 posto.

Raščlanjujući rast maloprodaje u 11. u odnosu na 10.mjesec prošle godine, DZS je utvrdio povećanje trgovine prehrambenim proizvodima za jedan te povećanje maloprodaje neprehrambenih proizvoda za devet posto, gdje nije uračunata prodaja goriva, koja je rasla 12,4 posto. Promet na benzinskim crpkama imao je najveći utjecaj na rast maloprodaje u studenome prošle godine u odnosu na prethodni mjesec.

U Iistopadu prošle godine rast maloprodaje iznosio je u odnosu na prethodni mjesec 0,5 posto. I tada je najveći utjecaj na povećanje prometa u trgovini imala prodaja goriva.

Kada se usporede kretanja u maloprodaji u prvih jedanaest mjeseci ove, s istim razdobljem 2017., utvrđuje se rast prometa od 3,8 posto. Time je nastavljen trend iz prvih deset mjeseci prošle godine kada je zabilježen rast u odnosu na 2017. od 3,7 posto.

Podaci DZS-a potvrđuju ranije objavljena izvješća Hrvatske gospodarske komore o nastavku rasta domaće maloprodaje u posljednjem kvartalu 2018., no dok HGK svoje ocjene bazira na podacima Porezne uprave o broju izdanih računa, DZS obrađuje izvješća tvrtki i obrtnika koja se bave trgovinom. Uz to, DZS u svoje izračune uključuje inflaciju, a prihode trgovaca prati kroz deset različitih tržišnih 'niša'.

U studenome 2018. je devet od deset trgovačkih djelatnosti kako ih prati DZS, bilježilo rast prometa, a iznimku predstavljaju usluge prodaje dijelova i opreme za automobile u kojima je utvrđen pad prodaje za 2,1 posto.