Javno mnijenje

Potrošači najviše cijene ove proizvode, a i dalje najmanje vjeruju Kinezima

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.9.2019. u 12:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.9.2019. u 12:55

Workers walk at the newly opened Volkswagen Crafter factory in Wrzesnia near Poznan, Poland September 9, 2016. German car manufacture company officially open factory in Wrzesnia on October 24, 2016. Picture taken on September 9, 2016. REUTERS/Kacper Pempel - S1AEUIWMKRAA
Kacper Pempel / REUTERS

Tvornica Volkswagena u Poljskoj

Globalni potrošači najviše cijene proizvode iz Njemačke, a uglavnom su nepovjerljivi prema onim kineskima, prema u ponedjeljak objavljenom istraživanju tvrtke za javno mnijenje YouGov i Sveučilišta Cambridge.

Više od polovine ispitanika u 23 zemlje pozitivno je ocijenilo njemačke proizvode, a samo šest posto dodijelilo im je negativnu ocjenu, pokazuju rezultati internetske ankete.

Time je Njemačka u istraživanju osvojila 45 bodova. Italija je zauzela drugo mjesto s 38 bodova, a u stopu je prate Velika Britanija i Francuska, obje s po 34 boda. Japan je osvojio 33 boda i bolji je za pet bodova od Južne Koreje.

Kineske je proizvode u prosjeku 44 posto ispitanika ocijenilo negativno a njih 15 posto pozitivno. Kina se time svrstala na posljednje, 12. mjesto u skupini zemalja-proizvođača, s osvojenih neto 29 bodova

Anketirani su potrošači iz zemalja i regija visokog dohotka, uključujući Europsku uniju, SAD, Australiju i Japan, ali i onih s niskim dohotkom, poput Indije, Meksika, Kine, Nigerije i Južnoafričke Republike.

„Naše istraživanje pokazuje da podrijetlo proizvoda i dalje bitno oblikuje njegovu percepciju među potrošačima”, konstatira direktor odjela za marketing YouGov Germany Philipp Schneider.