Posljedice koronavirusa

Potop na svjetskim burzama: 'Oko 9 bilijuna dolara je izbrisano, ovo je potpuni metež'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.3.2020. u 11:00

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.3.2020. u 11:00

Passengers wear protective face masks as they arrive from Shenzhen to Hong Kong at Lo Wu MTR station, hours before the closing of the Lo Wu border crossing in Hong Kong, on February 3, 2020, amid an outbreak of a coronavirus which began in the Chinese city of Wuhan. - Hong Kong announced it was closing all but two land crossings with the Chinese mainland on February 3 to slow the spread of a deadly new coronavirus as medics staged strikes calling for the border to be completely sealed. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Anthony WALLACE / AFP

Ilustracija

Nakon što su cijene dionica na tržištima kapitala u Aziji  u ponedjeljak pale od tri do šest posto, i europske burze su danas trgovanje započele s minusom od pet do sedam posto, dok su terminski ugovori za američke burze koje će se otvoriti nešto kasnije u minus od oko pet posto.

Tokijski dionički indeks Nikkei pao je za skoro šest posto, cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji skliznule su od 2,9 i 7,4 posto, dok je njemački Dax u crvenom za 5,21 posto, londonski FTSE 100 za 6,08 posto, a francuski Cac 40 za 5,75 posto. Zagrebački Crobex je u minusu od 6,18 posto.

I cijena nafte je u slobodnom padu, pa je tako cijena barela na londonskom tržištu pala  više od 13,50 dolara ili oko 30 posto, na 31,74 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula, u ovom trenutku, za  21 posto, na 32 dolara, a u jednom trenutno je bila i na 27,85 dolara.

Pad cijena dionica i nafte posljedica je pojačanog straha investitora od negativnog utjecaja širenja koronavirusa u svijetu, ali i odluke Saudijske Arabije o smanjenju svoje prodajne cijene nafte, s isporukom u travnju, za sve kupce za šest do osam dolara, u okviru "cjenovnog rata" s Rusijom.

BBC

Londonska burza, Financial Times Stock Exchange 100 Index (FTSE)

 

Crni ponedjeljak

Današnji dan su analitičari već prozvali "crni ponedjeljak". Stephen Innes, glavni tržišni strateg u kompaniji AxiCorp, paniku na burzama je opisao kao "potpuni metež".

- Dva su udarca najteže pala. Jedan rat cijenama nafte između Saudijske Arabije i Rusije te drugi, strahovi od koronavirusa u Europi. Sve je to dodalo još jednu razinu neželjene panike na tržištu, rekao je Innes za BBC napominjući da su ulagači već počeli gomilati imovinu u sigurnom utočištu.

Wall Street se posljednjih nekoliko tjedana suočio s velikim gubicima zbog strahova koji okružuju koronavirus. Tijekom posljednjeg tjedna u veljači američke dionice imale su svoj najgori tjedan od financijske krize, a čini se da gospodarski poremećaji uzrokovani virusom ne popuštaju.

Oko 9 bilijuna dolara izbrisano je s globalnih dionica za devet dana, objavila je Bank of America u svojem istraživanju nakon što su se američka tržišta u četvrtak ponovo zatvorila duboko u crvenom.

Više od 100 država svijeta imaju slučajeve virusa, a mnoge velike američke tvrtke počele su poticati ili dopuštati zaposlenicima da rade od kuće.