Svjetska tržišta

Potonule burze diljem svijeta, ulagači u panici: 'Ovo je bilo pravo krvoproliće!'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.10.2018. u 7:52

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.10.2018. u 7:52

Brendan McDerdimd / Thomas Peter / Reuters

Ilustracija: pad na Wall Streetu i na pekinškoj burzi

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni pad od veljače, pri čemu su gubitke zabilježili svi sektori jer je rast prinosa na američke državne obveznice potaknuo odljev kapitala iz rizičnijih investicija.

Dow Jones skliznuo je 831 bod ili 3,15 posto, na 25.598 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,29 posto, na 2.785 bodova, a Nasdaq indeks 4,08 posto, na 7.422 boda. Najveći dnevni pad S&P 500 i Dow Jones indeksa od 8. veljače ponajviše je posljedica višetjednog rasta prinosa na državne obveznice.

Jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom trenutku dosegnuli 3,26 posto, najvišu razinu u sedam i pol godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije.

Doduše, kasnije su skliznuli s tih razina, no ulagači se plaše da će se njihov rast nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.

Donedavno su se ulagači nadali da je ciklus povećanja kamata pri kraju, no Fed je prije dva tjedna signalizirao da bi kamate mogao povećati i u prosincu, već četvrti put ove godine.

Osim toga, monetarne vlasti očekuju da će cijenu novca podići još u tri navrata u idućoj godini i još jednom na početku 2020.

Više kamate štete tržištu kapitala

„Tržište analizira koliko bi se daljnji rast kamata mogao preliti na realno gospodarstvo u vidu povećanja kamata na hipotekarne kredite, automobilske ili kredite za studente. Ovo što sada vidimo je pozicioniranje tržišta sa sporiji rast”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

Ulagači se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike Feda moglo biti previše agresivno, a takva očekivanja loše utječu na tržište kapitala, na kojemu se cijene dionica kreću na najvišim razinama u povijesti, dok s druge strane više kamate potiču rast prinosa na obveznice, zbog čega raste njihova konkurentnost u odnosu na dionice.

Uz to, više kamate mogle bi izazvati usporavanje rasta gospodarstva i umanjiti zarade kompanija.

„Kako će se tržište dionica tome prilagoditi? Smanjenjem cijena, a time povećanjem stope povrata. Dionice neće imati izbora jer ako ne ostanu konkurentne stopama prinosa na nerizične investicije, ulagači će ih prestati kupovati i okrenuti se obveznicama”, tumači Walter Zimmerman, analitičar u tvrtki ICAP.

Ulagače zabrinjavaju i naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na što je ovih dana upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je zbog uvođenja carina i zaoštravanja financijskih uvjeta u svijetu smanjio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,7 posto, dok se prije očekivao rast od 3,9 posto.

Pritom je MMF smanjio procjene rasta kako SAD-a, tako i Kine te Europe u ovoj i idućoj godini.

Skok VIX 'indeksa straha'

U međuvremenu, predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno je zaprijetio Kini uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što pokazuje da trgovinske tenzije ne popuštaju i što dodatno unosi nesigurnost na tržišta jer bi zarade kompanija mogle pasti.

Na rast nesigurnosti na tržištima ukazuje jučerašnji skok tzv. VIX 'indeksa straha' na Čikaškoj burzi opcija za više od 40 posto, na 22,9 bodova, najvišu razinu od travnja. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica, dok povećani obujam trgovanja ukazuje na povlačenje s tržišta.

Jučer je, naime, na američkim burzama vlasnika zamijenilo 9,86 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

Pritom je najveći pad, 4,8 posto, jučer zabilježio tehnološki sektor. Komunikacijski, potrošački, energetski i industrijski sektor zabilježili su, pak, prosječni pad cijena dionica za više od 3 posto, dok je najmanje, 0,5 posto, pao defenzivni komunalni sektor.

Trump: Mislim da je Fed poludio

„Ovo danas bilo je prilično krvoproliće, jasno je da je pala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, no malo je mjesta za skrivanje. Zlato je ponešto poskupilo, a VIX indeks znatnije porastao”, kaže Ed Campbell, portfelj menadžer u tvrtki QMA.

Smatra da je to posljedica kumulativnog utjecaja rasta kamata i strahovanja da bi trgovinske tenzije mogle naštetiti poslovnim rezultatima kompanija.

„Vidjeli smo da su se dionice dosad držale prilično dobro dok su kamatne stope rasle, no sada se pojavljuju pukotine na tržištu. Tržišta se plaše da će Fed biti previše agresivan po pitanju povećanja kamata”, kaže Ed Campbell.

To smatra i predsjednik Trump, koji je neki dan kazao da Fed prebrzo povećava kamate, s obzirom na to da je inflacija minimalna, a gospodarstvo snažno.

Jučer je, pak, nakon oštrog pada Wall Streeta novinarima kazao da se ne slaže s potezima središnje banke. „Mislim da je Fed poludio”, kazao je Trump.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,27 posto, na 7.145 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,21 posto, na 11.712 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 5.206 bodova.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, pa su zaronile na najniže razine u 18 mjeseci. Tako je japanski Nikkei indeks potonuo 4,25%, hongkonški indeks pao je za 3,9%, dok je šangajska brza zaronila čak 4,25%, na najnižu razinu u zadnjih četiri godine. Indeks u Sydneyu je pak pao za 2,74 posto, ispod razine od 6000 bodova.