Traži se rješnje

Potonuće škverova: Ako radnici Uljanika i 3. maja ne dobiju plaće za 5 dana, idu u štrajk

'Danonoćno se radi na osiguravanju sredstava za plaću'
Radnici Uljanika
 Goran Sebelic / CROPIX

Bilo je poznato da će pulsko brodogradilište Uljanik biti u velikim problemima oko isplate plaća u ova dva mjeseca dok Europska komisija ne odobri program restrukturiranja koji je poslan prije mjesec dana na usuglašavanje.

Upravo zato je ministar gospodarstva Darko Horvat i kazao da bi strateški partner trebao pomoći, a prvi korak ispunjenja obveze strateškog partnera bilo je osiguranje likvidnosti Uljanika u iznosu od 24 milijuna eura. Tih 24 milijuna eura bilo je potrebno je da bi se dovršile dvije gradnje Uljanika, samopodizna platforma i Novogradnja 500.

Danko Končar, budući strateški partner je i uskočio - ali za rješavanje pitanja platforme Apollo s 12,4 milijuna eura koja je nedavno isporučena, čime je s vrata skinuto aktiviranje visokih državnih jamstava u visini od 126 milijuna eura.

Oko tekuće likvidnosti trebao je pomoći kredit koji je Končareva Kermas Energija željela podignuti kod HBOR-a, ali je njihov zahtjev odbijen.

I sada opet upitnik što i kako dalje što dovodi do zaključka da ne postoji jasan dogovor između Uljanika, strateškog partnera i države kako premostiti problem do rujna kad se očekuje da će program restrukturiranja biti donesen.

Činjenica je da plaća nije došla do 15. kolovoza, a sada 4400 radnika ulazi u petodnevni proces mirenja, da bi iduće srijede, ako do tada ne dobiju plaće, krenuli u opći štrajk do ispunjenja svih zahtjeva.

Traže rješenje

- U četvrtak ujutro imali smo svi sindikati koji djelujemo u Uljanik Grupi sastanak s Upravom koja nam je rekla da nije uspjela realizacija kredita i da nam zato danas nije isplaćena plaća. Rekli su nam da ako svi izvrše svoje zadatke, bi to bilo moguće sutra (četvrtak). Međutim, mi im ne vjerujemo - rekao je predstavnik Sindikata metalaca u Uljaniku Đino Šverko. U Upravi Uljanika kažu da je već početkom mjeseca bio usuglašen model financiranja do početka Programa restrukturiranja, ali ne pojašnjavaju što se dogodilo da taj plan nije ispunjen.

- Danonoćno se radi na osiguravanju sredstava za plaću i plaćanje dijela potraživanja naših dobavljača. Uprava Uljanika je danas na neposrednom sastanku o svemu i u potpunosti informirala sindikate. Uprava radi sve da se ovaj problem riješi u najkraćem mogućem roku - naveli su u Upravi pulskog škvera. Istodobno i Končarev Kermas, od kojih se očekuje pomoć, tvrdi da i oni traže rješenje.

- Mi i dalje kontinuirano tražimo način da pokušamo pomoći u nastaloj situaciji jer nam je važan opstanak hrvatske brodogradnje - rekli su nam kratko u Kermas Energiji. Pulski gradonačelnik Boris Miletić itekako očekuje da Uljaniku kao najvećem poslodavcu u Puli pomognu i Končar i država.

Državni novac

- U ovome je trenutku ključan potez strateškog partnera i države koja je partner u procesu restrukturiranja. Uljanik nikad nije bio saniran državnim novcem, a ako gledamo od tri najveća brodogradilišta u državi, Uljanik, 3. maj i Brodosplit, Uljanik je dobio duplo manje državnih potpora, a proizveo je i prihodovao duplo više nego druga brodogradilišta. Moja očekivanja, kao i očekivanje župana Valtera Flega su očuvanje brodogradilišta i zadržavanje radnih mjesta - rekao je Miletić. On očekuje da će Europska komisija vrlo skoro dati zeleno svjetlo na plan restrukturiranja kao što je brzo odobrila u siječnju rescue aid.

Neslužbeno doznajemo kako u nadležnom Ministarstvu gospodarstva razmatraju sve opcije. Uvjereni su, kažu, da će idući tjedan pronaći rješenje za Uljanik, točnije za premošćivanje problema s nelikvidnošću dok EK ne odobri plan i program restrukturiranja.

'Ne razumijem zašto HBOR nije odobrio kredit za plaće?!'

Krizu koja trese kompaniju Uljanik u sastavu koje je i riječko brodogradilište 3. maj, čiji radnici najavljuju štrajk jer im još nije isplaćena plaća za srpanj, komentirao je za Jutarnji riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

- U potpunosti razumijem radnike. Ali moram reći da apsolutno ne razumijem odluku Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) koja je odbila dati kredit Danku Končaru, odnosno njegovoj tvrtki Kermas Energija, s obzirom na to da je namjera tog kredita bila upravo pomoć Uljaniku i 3. maju u prevladavanju ove teške situacije vezane za nelikvidnost. Posebno sam zabrinut za 3. maj zato što je riječko brodogradilište ne svojom krivnjom dovedeno u ovu situaciju. Kada bi brodogradilište Uljanik vratilo 3. maju ranije datu pozajmicu, riječko brodogradilište bi moglo normalno funkcionirati. Nadam se da će se naći rješenje - rekao nam je jučer Vojko Obersnel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:58