Velika prilika

Potencijal tržišta baterija je 250 milijardi eura godišnje. Može li Hrvatska ući u igru?

U utorak se održava velika konferencija “Industrijska proizvodnja i strana ulaganja”
Pogon tvrtke Rimac Automobili
 Marko Todorov / Hanza Media

Na konferenciji “Industrijska proizvodnja i strana ulaganja” u organizaciji Europske investicijske banke (EIB) i predstavništva Europske komisije u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koja se u utorak održava u hotelu Esplanade, hrvatskim tvrtkama bit će, među ostalim, upućen poziv da se uključe u narastajuće i perspektivno tržište baterija u Europskoj uniji.

Našim gospodarstvenicima, među ostalim, bit će skrenuta pozornost na veliki potencijal energetskog tržišta u dijelu koji se odnosi na baterije koje su već danas nezaobilazne u mobilnoj telefoniji, a u budućnosti će definirati tržište transporta i energetike. Europska komisija predviđa da će 2025. tržišni potencijal baterija biti oko 250 milijardi eura godišnje, što je ekvivalent gospodarstva jedne Danske. Stvorit će se milijuni novih radnih mjesta, a pitanje je gdje će biti otvorena ta radna mjesta.

Iz redova organizatora Europske investicijske banke konferenciji će nazočiti Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a, Miguel Morgado, direktor EIB-a za Jadransku regiju te Anton Kovačev, voditelj EIB-ova ureda u Zagrebu, ali i bivši dugogodišnji predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj koji ima izvrstan pregled i uvid u financiranja hrvatske industrije u posljednjih dvadesetak godina.

Uz predstavnike EIB-a, koji je samo tijekom prošle godine s hrvatskim tvrtkama i javnim sektorom potpisao kreditne aranžmane u vrijednosti od 538 milijuna eura, na panelu će sudjelovati ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac, predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak i voditeljica Odjela za financiranje politike inovacija, konkurentnosti i zapošljavanja Merete Clausen.

Iako nazočnost Mate Rimca, koji u pripadajućim tijelima Europske komisije za energetiku već ima titulu “ambasadora EK za baterije”, potvrđuje tijek rasprave na panelu u smjeru energetskih prilika za hrvatsko gospodarstvo, obuhvatit će se i teme digitalizacije industrije, upravljanja lancima dodane vrijednosti u industrijskim i tehnološkim procesima, kao i veliki investicijski “Plan ulaganja u Europi”, poznat i kao “Junckerov plan”.

Osim najave daljnje podrške Bruxellesa europskoj industriji, očekuje se da će organizatori konferencije skrenuti pozornost na nužnost reformi na ovdašnjem tržištu rada, poboljšanju poslovne klime i učinkovitosti javnog sektora koje bi hrvatsko gospodarstvo učinile konkurentnijim i produktivnijim te privuklo inozemna ulaganja.

Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić i voditelj predstavništva EIB-a u Hrvatskoj Anton Kovačev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:15