Velika akcija

Poslodavci ne žele više provoditi ovrhe nad plaćama radnika jer im povećava troškove

"To nije naš posao, nego posao Fine. Za nas je to samo teret!", kažu iz HUP-a
Krešimir Sever
 Darko Tomaš / Hanza Media

Poslodavci više ne žele provoditi ovrhe nad plaćama svojih zaposlenika. Inicijativa je to Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u kojoj ističu da provedba ovrha nije posao tvrtki u kojima radnik radi te da im znatno povećava troškove poslovanja.

- HUP se već dulje zalaže za ukidanje provođenja ovrha nad plaćama svojih zaposlenika. Cijeli taj proces opterećuje poslovanje tvrtki, tim više što poslodavci, realno, za taj posao nisu osposobljeni, niti je to njihova djelatnost, a sva odgovornost je na njima - upozorava Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale.

Anketa koju je HUP proveo među svojim članicama pokazala je, naime, da čak 30 posto zaposlenih ima ovrhu ili neki drugi vid obustave na plaći. To znači da u tvrtki, primjerice, s tisuću zaposlenih ovrhu ili neki drugi vid obustave ima čak 300 zaposlenika. Radnik u računovodstvu tvrtke, izračunali su, na obračun ovrhe po zaposleniku potroši u prosjeku deset minuta pa se u konačnici samo time bavi tjedan i pol tijekom mjeseca. Rezultat toga je da velike tvrtke moraju zapošljavati ljude koji se bave samo ovrhama, dok su mala poduzeća prisiljena koristiti usluge ureda izvana.

Veće troškove poslovanja zbog provedbe ovrha, dodaju u HUP-u, prati i niz drugih pitanja.

Česte izmjene

Primjerice, Ovršni zakon se često mijenja - u posljednjih 25 godina mijenjan je 20-ak puta! - i poslodavci su prisiljeni skenirati svaku od promjena i provoditi je. No, zakon je, kako to često biva, nedorečen pa se javljaju i različite prakse. Osim toga, provedba ovrha nad plaćama baca negativno svjetlo na poslodavce jer se bijes radnika zbog provedbe ovrha nerijetko usmjerava prema njima.

- Ne dovodimo u pitanje Ovršni zakon i da dugove treba plaćati. No, ne vidimo zašto bismo baš mi provodili Ovršni zakon: niti je to naš core business, niti tu imamo ikakvih prava, a opet imamo veliku obvezu - poručuje Jovanović.

U HUP-u stoga predlažu da se provedba ovrha prebaci na one koji su za to najkompetentniji, a to je Fina. U toj instituciji, ističu, postoje kadrovi koji su educirani za provedbu ovrha i tim se poslom bave u skladu s propisima. Uz to, u Fini mogu provoditi ovrhu na svim novčanim sredstvima, a ne samo na plaćama, napominju u HUP-u.

Detalje ovog prijedloga, kažu u HUP-u, treba još razraditi. No, u udruzi poslodavaca napominju kako Vladu već dulje upozoravaju na problem te da očekuju izmijene Ovršnog zakona. U sindikalnim se krugovima, čini se, načelno ne protive prijedlogu HUP-a. Fina, ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ima i najbolje kapacitete za provedbu ovrha. Osim toga, to bi pojednostavilo sustav te pridonijelo njegovoj transparentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:55