Preuzimanje

Posao vrijedan 43 milijarde dolara: Američki FIS preuzima Worldpay i stvara megakompaniju

Zajednički prihodi megakompanije trebali bi iznositi oko 12,3 milijarde dolara
Worldpay na konferenciji Money 20/20 u Las Vegasu
 Steve Marcus / REUTERS

Američki Fidelity National Information Services (FIS), globalni lider u tehnologiji pružanja financijskih usluga, dogovorio je preuzimanje britanskog Worldpaya, jedne od vodećih kompanija za plaćanja.

Kako su jučer priopćili iz obje kompanije, preuzimanje Worldpaya vrijedno je ukupno 43 milijarde američkih dolara. Naime, sukladno sporazumu o spajanju kompanija, dioničari Worldpaya dobit će po 0,9287 dionica FIS-a i dodatnih 11 američkih dolara za svaku njegovu dionicu. Time će, realno, dobiti 112 dolara za svaku dionicu Worldpaya, što je 13 posto iznad cijene kojom je ona zaključila prošli tjedan. U konačnici, tako postavljena cijena znači da će preuzimanje Worldpaya stajati 35 milijardi dolara. No, kako FIS preuzima i dug kompanije od 7,7 milijardi dolara, koji namjerava refinancirati, ukupna vrijednost posla doseže ukupno 43 milijarde dolara.

Sjedište

Kada završi preuzimanje, što se, kako su priopćili iz obiju kompanija, očekuje u drugoj polovici godine, dioničari FIS-a posjedovat će 53 posto nove megakompanije, a dioničarima Worldpaya pripast će preostalih 47 posto. Zajednička će kompanija nositi naziv FIS, a sjedište će joj i dalje biti u Jacksonvilleu na Floridi. Na temelju podataka za 2018., godišnji prihodi zajedničke megakompanije trebali bi iznositi oko 12,3 milijarde dolara, stoji u priopćenju. U FIS-u očekuju organski rast prihoda od 6 do 9 posto godišnje do 2021.

Nakon dovršetka preuzimanja i spajanja novom će megakompanijom upravljati Uprava sa 12 članova - sedam FIS-ovih i pet Worldpayovih direktora. Na čelu ostaje dosadašnji šef FIS-a Gary Nocross, a glavni izvršni direktor bit će aktualni čelni čovjek Worldpaya Charles Drucker.

Iz FIS-a poručuju da se radi o dvama komplementarnim kompanijama: njihovo će spajanje novi, uvećani FIS još bolje pozicionirati na tržištu pružanja usluga plaćanja i dati dodatni impuls rastu e-trgovine te, općenito, raznih oblika plaćanja diljem svijeta. Klijenti će, ističu u FIS-u, imati koristi od softverskih rješenja, usluga i spojene mreže dviju dosad zasebnih kompanija.

Bitni razmjeri

- Razmjeri su važni u našoj industriji, koja se rapidno mijenja - poručio je šef FIS-a Gary Nocross.

FIS ima više od 20.000 klijenata u više od 130 zemalja. Zapošljava oko 43.000 ljudi i globalni je lider u procesiranju plaćanja, financijskom softveru i rješenjima za bankovno poslovanje. U preuzimanju Worldpaya koristio je usluge financijskog savjetovanja Centerwiew Partnersa i Goldman Sachsa, stoji u priopćenju FIS-a.

Worldpay je, pak, jedan od svjetskih lidera u provedbi plaćanja kroz razne kanale - od kupnje, preko e-maila i kartičnih transakcija, do internetske trgovine. Godišnje procesira više od 40 milijardi transakcija. Posluje u 146 zemalja i sa 126 valuta. Pokrenut je 1989. godine i bio je u vlasništvu NatWest Banka, a 2002. ga je preuzeo Royal Bank of Scotland (RBS), koji ju je, na zahtjev Europske komisije, morao prodati 2010. kako bi dobio državnu pomoć. Ipak, RBS je zadržao 20-postotni udio u kompaniji, kojeg se riješio 2013. Lani je Wordlpay za 10,4 milijardi dolara preuzeo američki Vantiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:29