Čudo na Biokovu

Pogled od osam milijuna kuna: gradi se staklena šetnica preko ruba biokovske litice

Najesen počinje realizacija vrijednog projekta revitalizacije Parka prirode Biokovo
Skywalk, staklena platforma smještena preko ruba biokovske litice
 JU PP Biokovo

Često kad maštamo o putovanjima i gledamo slike željenih destinacija, možemo vidjeti nebeske šetnice napravljene od stakla kroz koje turisti sa strahom i uzbuđenjem gledaju koliko se visoko nalaze. No, za takvo iskustvo uskoro više nećete morati prelaziti granice Lijepe naše, nego ćete hodati po staklenoj platformi smještenoj preko ruba biokovske litice.

Naime, već ove jeseni počet će realizacija projekta o kojem se tek počinje šaputati, i to među osobama koje rade na samom projektu, a Jutarnji list dobio je ulaznicu u taj mali “krug povjerenja”. Tako smo u razgovoru s voditeljem projekta i ravnateljem Parka prirode Biokovo, Velimirom Vidakom Buljanom, doznali da će taj park ubrzo doživjeti revitalizaciju.

- Kako sve veći broj turista posjećuje Makarsko primorje te zabiokovske općine i gradove, odlučili smo povećati investicije u razvoj posjetiteljskih sadržaja - objasnio nam je.

I uistinu rade na rečenom. Sagradit će tzv. Skywalk, uredit će pješačko-biciklističku stazu, postavit će infopunktove i panoramske teleskope, obnoviti i sagraditi odmorišta, dječja igrališta i posjetiteljski centar te će unaprijediti prijevoz. Planirano je da projekt bude gotov i spreman za posjetitelje već 2021., a njegova ukupna vrijednost je 34,2 milijuna kuna. Taj novac, naravno, nije prikupljen od prodanih ulaznica za Park prirode, nego je rezultat uspješne prijave na poziv za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj na koji su se prijavili i ostvarili uvjete za financiranje projekta “Novi Adrion - promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”.

No, nije sve bilo tako jednostavno kao što zvuči. Naime, u vrijeme objave poziva Javna ustanova Park prirode Biokovo nije imala apsolutno ništa.

- Odlučili smo se prijaviti u zadnji čas. Uvjet je bio već izrađen Plan upravljanja parkom, a mi ga, naravno, nismo imali. Radili smo danonoćno, i petke i svetke, i zadnji se dan ipak uspjeli prijaviti za financiranje - ispričao nam je Vidak Buljan. I sva sreća da jesu jer projekcije onoga što nas čeka izgledaju doista svjetski.

Jedini u Hrvatskoj

Spomenuti Skywalk odnosi se na gradnju hodne površine u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Točnije, hodna ploha bit će oblikovana oslanjanjem višeslojnog sigurnosnog stakla na čeličnu konstrukciju, a čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te, osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

- Na razini svih nacionalnih i parkova prirode u Hrvatskoj ne postoji slična građevina, stoga ona svakako predstavlja okosnicu atraktivnosti nove posjetiteljske ponude Parka prirode Biokovo - pohvalio nam se ravnatelj Parka.

Osim toga, u okviru ovog dijela projekta, koji će se nalaziti u zoni posjetiteljske infrastrukture Ravna Vlaška, predviđena je i gradnja geološkog stupa s infopločama. Riječ o trodimenzionalnom prikazu presjeka geoloških razdoblja i geološkog postanka PP-a Biokovo koji se izrađuje prema inputima stručne službe Parka. Zapravo, velik dio ovog projekta i ima edukativno-interpretativnu funkciju za posjetitelje, što je također bio jedan od uvjeta prijave za financiranje projekta. Ukupan iznos troškova gradnje vidikovca i geološkog stupa te nadzora malo je veći od osam milijuna kuna, a početak provedbe očekuje se u prvoj godini projekta, ovisno o vremenskim uvjetima. Gradnja bi trebala trajati deset mjeseci.

Edukativnu funkciju imat će i posjetiteljski centar Župa u općini Zagvozd, koji će se nalaziti u zgradi stare osnovne škole. Zapravo, radi se o “prijemnom i interpretacijsko-edukativnom mjestu posjetitelja sjevernog Biokova, odnosno Zabiokovlja, koji prezentira i interpretira geologiju, geografska obilježja, floru, faunu i mitologiju tog područja”, objašnjeno nam je. Na posjetiteljski centar utrošit će se najviše, 10,6 milijuna kuna, a njegova bi gradnja trebala trajati čak dvije godine. Ipak, u Parku prirode vjeruju da se uloženi novac i vrijeme i više nego isplate jer će se time pridonijeti lokalnom gospodarstvu, odnosno povećat će se broj posjetitelja, što će utjecati i na porast posjeta ugostiteljsko-uslužnim objektima u neposrednoj blizini centra.

JU PP Biokovo
Stara osnovna škola postat će posjetiteljski centar Župa

Osim stare škole, u derutnom je stanju i Rodićeva cesta, koja će se također urediti, i to kao pješačko-biciklistička staza kojom će se moći kretati zaljubljenici u prirodu, ali će je i profesionalni sportaši moći koristiti za trening i kondicijsku pripremu. Uz nju će biti postavljena četiri odmorišta, a cijena te faze projekta iznosi 2,8 milijuna kuna.

Zapravo, odmorišta će biti postavljena duž cijele Biokovske ceste. Osim njih, tu će se naći i tzv. piknik-zone sa stolovima, sjenice, parkovi za djecu, setovi za školu u prirodi, panoramski teleskopi, infopunktovi, 35 signalizacijskih ploča (od kojih će tri biti za slijepe) i pametni spremnici za otpad Bigbelly i Smartbelly (za zbrinjavanje miješanog otpada te za zbrinjavanje boca i konzervi) koji imaju ugrađenu prešu za sabijanje otpada te putem ugrađenog Wi-Fi sustava dojavljuju kad su puni, odnosno kada je potrebno pražnjenje.

No, ono što je voditelju projekta i ravnatelju PP-a Biokovo bilo izuzetno važno u izradi projekta jest smanjenje udjela posjetitelja koji dolaze automobilima, odnosno povećanje onih koji dolaze u Park “održivim načinom putovanja”. Naime, budući da se s revitalizacijom Parka očekuje rast posjetitelja od 10 do 15 posto, kako Vidak Buljan tvrdi, a trenutno najviše turista posjećuje ga upravo osobnim vozilima, motociklima i kombijima, u sklopu projekta planirana je uspostava javnog prijevoza koji bi povezivao sve ključne točke na području biokovske ceste. U tu će se svrhu nabaviti dva specijalizirana shuttle autobusa, a uz njih i 15 običnih i 15 električnih bicikala s GPS lokatorom za praćenje te punjač za električne automobile. Osim toga, u planu je i gradnja žičare Makarska - Biokovo.

Više posla za HGSS

Ipak, kao što svi znamo iz raznih medijskih natpisa posljednjih godina, rast broja posjetitelja znači i više posla za Hrvatsku gorsku službu spašavanja (HGSS). Upravo zato HGSS i jest jedan od projektnih partnera Javne ustanove PP Biokovo. Oni će u sklopu projekta educirati nadzornike i rendžere te održati tečaj speleospašavanja, a bit će nabavljena i oprema za spašavanje i traganje koja će uvijek biti na raspolaganju osoblju PP Biokovo.

Osim za sve navedeno, predviđeni su i troškovi novih zapošljavanja radnika u infopunktovima, posjetiteljskom centru i za vožnju buseva za koje je, uz projektni tim, izdvojeno oko dva milijuna kuna. Projektni tim, naime, čine četiri zaposlenika iz Javne ustanove PP Biokovo i pet vanjskih stručnjaka. Autori su projekta, uz JU PP Biokovo i Velimira Vidaka Buljana, Nataša Batošić-Joskić, Ksenija Protrka, Ivana Gabrić, Slavo Jakša, Stipe Srzić i Hrvoje Škrabić, a projektnu aplikaciju je izradila tvrtka Kocka iz Šibenika. Uz njih, od velike pomoći pri izradi projekta bilo je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Kao što je rečeno na početku, o projektu se još ne govori i Jutarnji je list prvi koji je dobio uvid u njegove detalje, no kada se napokon realizira, obnovljeni Park prirode Biokovo sa svim svojim novim sadržajima bit će viđen diljem Makarske rivijere. Naime, na rivijeri i u makarskim hotelima postavit će se osam vanjskih i osam unutarnjih ekrana u svrhu multimedijalne promidžbe i edukacije. Osim toga, bit će tiskane interaktivne knjige, vodiči, brošure na hrvatskom i dva strana jezika te će se održati i edukacije za turističke djelatnike. U tome će PP-u Biokovo pomoći Javna ustanova Makarska razvojna agencija (MARA), koja je, uz HGSS, projektni partner Parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:39