Zagrebačka burza

'Podivljala' dionica Kraša, nepoznati kupac plaća dvostruko više od nominalne vrijednosti

Ta je dionica u fokusu ulagača od početka prošloga tjedna, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje Kraša
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak prijepodne Crobexi su bili u blagom plusu, nastavivši tako s rastom nakon što su prošloga tjedna ojačali 1 posto i prekinuli 6-tjedni negativni niz, dok je u fokusu investitora ponovno dionica Kraša, kojom je ostvaren veći dio prometa.

Crobex indeks bio je oko 11,00 sati u plusu 0,22 posto, na 1.887 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 1.100 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do 11,00 sati 17,4 milijuna kuna, što je 12 milijuna više nego u petak u isto doba.

Kao i proteklih dana, najveći promet, 15,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Kraša, kojoj je cijena skočila daljnjih 48,33 posto, na 890 kuna u 13:30 sati.

Na upit iz Zagrebačke burze o postojanju cjenovno osjetljivih informacija iz Kraša su odgovorili kako 'prema mišljenju Izdavatelja ne postoji niti jedan razlog, tj. cjenovno osjetljiva činjenica za porast cijene dionice Kraš u iznosu 209%'.

Ta je dionica u fokusu ulagača od početka prošloga tjedna, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje Kraša. Poručila je da je započela pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša.

S prometom od 505 tisuća kuna jutros slijedi dionica Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 0,87 posto, na 36,90 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Uljanika, za 25,3 posto, na 99 lipa, no uz promet od svega 4.887 kuna.

Istodobno, najviše je pala cijena dionice Tankerske Next Generation, za 2,94 posto, na 33 kune.

Od poslovnih objava, Hrvatska poštanska banka jutros je objavila da je zaprimila rješenje HNB-a kojim joj se dopušta uključivanje dobiti ostvarene u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u izračun adekvatnosti kapitala, koja je krajem lipnja tako iznosila 20,6 posto na nekonsolidiranoj osnovi, odnosno na najvišoj je razini od 2004. godine.

Odvojeno, iz RIZ Odašiljača izvijestili su da je Trgovački sud u Bjelovaru u petak riješio da se pokrene postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad tom kompanijom, a za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Darko Šket. Ročište radi rasprave o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 2. listopada 2019.

Tim dionicama nije trgovano tijekom prijepodneva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:10