Analiza

Podaci iz sustava fiskalizacije: krah turizma, ali i početak pada opće potrošnje 

Od kada je krenula kriza povezana s širenjem koronavirusa ukupna potrošnja je veća nego prošle godine, ali turističke usluge padaju u tom periodu za skoro 30 posto
 Davor Pongračić / CROPIX

Usporedbom analize podataka iz sustava fiskalizacije za period od 24. veljače do 22. ožujka ove godine u odnosu na isti period prošle godine, za sve djelatnosti vidljivo je smanjenje broja računa od devet posto, a povećanje iznosa računa za četiri posto, priopćili su iz Porezne uprave danas.

U djelatnosti Trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od pet posto i povećanje iznosa računa za sedam posto, a u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane došlo je do smanjenja broja računa od 22 posto, a iznosa računa 27 posto.

Dakle, od kada je krenula kriza povezana s širenjem koronavirusa ukupna potrošnja je veća nego prošle godine, ali turističke usluge padaju u tom periodu za skoro 30 posto. No, uspoređujući razdoblje od 16. ožujka do 22. ožujka 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je da je za sve djelatnosti došlo do smanjenja broja računa od 32 posto, ali i smanjenje iznosa računa od 11 posto. U djelatnosti Trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je, pak, smanjenje broja računa od 20 posto i smanjenje iznosa računa za dva posto, dok je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 72 posto i smanjenje iznosa računa za 78 posto. To u stvari znači krah turizma, ali i početak pada opće potrošnje.

Nadalje, uspoređujući drugi tjedan ožujka 2020.godine (09. ožujka-15. ožujka 2020.) s trećim tjednom ožujka 2020. godine (16. ožujka.-22.ožujka 2020.) došlo je, u trećem tjednu, do smanjenja broja računa od 31 posto i smanjenja iznosa računa od 22 posto. U djelatnosti Trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vidljivo je smanjenje broja računa od 23 posto i smanjenje iznosa računa za 20 posto. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane došlo je, pak, do smanjenja broja računa od 69 posto i smanjenja iznosa računa za 71 posto.

Porezna uprava je usporedila i drugi tjedan ožujka 2019. godine (11. ožujka-17.ožujka 2019.) s trećim tjednom ožujka 2019. godine (18. ožujka-24.ožujka 2019.), a iz tih podataka proizlazi kako je za sve djelatnosti u razdoblju od 18. ožujka do 24. ožujka 2019. u odnosu na prethodni tjedan od 11. ožujka do 17. ožujka 2019. indeks broja računa ostao isti, dok je iznosa računa smanjen za jedan posto. U djelatnosti Trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala indeks broja računa ostao je isti, dok je iznosa računa smanjen za dva posto U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane indeks broja računa ostao je isti, dok je iznosa računa porastao za tri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:28