Prate što rade Slovenci

Počinju pripreme za prodaju Addiko banke, posao bi mogao biti težak stotine milijuna eura

Advent radi s Goldman Sachs i Citi na pripremi izlaska iz vlasničke strukture banke
Addiko banka
 Damjan Tadić / Hanza Media

Investicijska grupa Advent počinje s pripremama početne javne ponude dionica ili prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, kazali su izvori za Reuters.

Advent radi s američkim investicijskim bankama Goldman Sachs i Citi na pripremi izlaska iz vlasničke strukture banke, a proces će u prvom redu biti fokusiran na mogućnost uvrštenja bančinih dionica u burzovnu kotaciju, omogućujući ujedno kupcima podnošenje ponude za kupnju.

U Adventu i Goldman Sachsu nisu željeli komentirati tu informaciju, a dužnosnici Citija nisu odmah bili dostupni za komentar.

Jedan od upućenih izvora kazao je u ponedjeljak za Reuters da je knjigovodstvena vrijednost Addika oko 850 milijuna eura, navodeći kao mogući datum IPO-a odnosno prodaje iduću godinu.

Nije poznato koju će cijenu prodavač tražiti, napominje Reuters, dodajući da se europske banke slične veličine prodaju u prosjeku za oko 85 posto knjigovodstvene vrijednosti, napominje Reuters.

Prate izlazak na burzu NLB-a

Očekuje se da će potencijalni investitori radi procjene vrijednosti Addika pozorno pratiti IPO Nove ljubljanske banke (NLB) koja je jučer zajedno s Slovenskim državnim holdingom (SDH) kao predstavnikom vlasnika najavila namjeru prodaje većinskog paketa dionica do kraja ove godine putem inicijalne javne ponude dionica.

Moguća bi im smjernica moglo biti i prošlogodišnje Cerberusovo uvrštenje u burzovnu kotaciju dionica austrijske banke Bawag. Trenutno se njima trguje po knjigovodstvenoj vrijednosti.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria koju je u stečajnom postupku preuzela austrijska država, izdvojivši toksičnu imovinu u takozvanu 'lošu banku'. Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodana je 2014. godine Adventu i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za oko 200 milijuna eura.

Addiko ima podružnice u brojnim zemljama jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:55