Visoka cijena zdravlja

Po lijekove preko granice: Aspirin je u Sloveniji čak tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

Lijek koji u hrvatskim ljekarnama stoji preko više od 33 kune u Sloveniji je samo 12 kuna
Ilustracija
 Dragan Matić / Ilustracija / CROPIX

Neki lijekovi su u Sloveniji tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj, piše Glas Istre. Primjerice, jedno pakiranje od 28 tableta Aspirin protecta u našim ljekarnama stoji 33,30 kuna ili preračunato 4,50 eura. Isto to pakiranje u slovenskim ljekarnama stoji 1,68 eura ili 12,40 kuna.

Cijena iz domaćih nam ljekarni od preko 33 kune za pakiranje od 28 tableta cjenovno je bliža pakiranju od 100 tableta koje su također dostupne na slovenskom tržištu. Cijena tog većeg pakiranja tamo je 6 eura, odnosno oko 44 kune.

Naime, većinu lijekova, među kojima je i Aspirin protect, dopunsko zdravstveno osiguranje uopće ne pokriva. To znači da pacijenti, najčešće umirovljenici sa skromnim mirovinama, iz svog džepa moraju pokrivati punu cijenu lijeka.

Hrvatskim je pacijentima tako puno povoljnije otići u Sloveniju i kupiti lijek, a čak i kad se uračunaju troškovi puta lijek je višestruko jeftiniji, Glas Istre.

Uz to što je slovenski Aspirin točno 286 posto jeftiniji od hrvatskog, sugovornik Glasa Istre tvrdi da je cijena istog lijeka puno jeftinija i u susjednoj Srbiji. Tamo stoji otprilike 20 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 18:05