55 godina strateške tvrtke

Plenković otvorio Centar za dijeljenje usluga APIS IT-ja vrijedan 362 milijuna kuna

Centar za dijeljenje usluga (CDU) je tzv. državni 'cloud' odnosno informatička infrastruktura koja će objediniti ogromne količine podataka u državi
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH
 Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Na svoj 55. rođendan APIS IT uspostavio je Centar dijeljenih usluga (CDU) čiji je cilj standardizacija i objedinjavanje državne informacijske infrastrukture.

CDU je, pojasnili su u kompaniji, strateški projekt vrijedan 362 milijuna kuna koji su razvili u suradnji s Ministarstvom uprave. Taj državni oblak, kako ga zovu, APIS IT razvijao je od 2017., a jučer je u rad pušteno prvih 27 servisa Centra dijeljenih usluga. Sljedeće će godine na tu infrastrukturu biti uključeno još 120 korisnika, dok će do 2023. projekt završiti obuhvaćanjem čak 300 korisnika iz javne uprave. Centar će, doznajemo, svojim korisnicima ponuditi usluge infrastrukture, platforme i aplikacija.

- CDU je jedan od ključnih projekata Ministarstva uprave kojim će sva tijela javnog sektora biti povezana u jedan jedinstveni državni oblak koji će omogućiti pouzdanu i sigurnu razmjenu informacija i dokumenata – kazao je Ivan Malenica, ministar uprave i dodao kako njegovo ministarstvo radi i na drugim projektima u području digitalizacije ukupne vrijednost preko 500 milijuna kuna. U to su, kako je pojasnio, uključeni e-poslovanje, e-pristojbe, e-pečat i e-potpis, a svi će ti projekti omogućiti brži i lakši pristup svim javno-pravnim tijelima, bržu i lakšu razmjenu informacija te će, naglasio je, u konačnici donijeti uštedu vremena i novaca za same građane i poduzetnike.

- Budući da su digitalizacija i digitalna transformacija teme koje obilježavaju modernizaciju gospodarstva te razvoj i bolje usluge država i državne uprave, i Hrvatska radi na tome kako bi našu uprava učinila učinkovitijom, kvalitetnijom, transparentnijom i odgovornijom. Vjerujem da je konkurentnost na globalnoj razini tema kojoj možemo pristupiti samo na način da više ulažemo i da se brže moderniziramo. Naše postojeće usluge u procesu su digitalizacije, uvodimo nove inovativne elektroničke usluge te na taj način gradimo cijeli sustav državne informacijske infrastrukture. Četvrta industrijska revolucija je stigla i vjerujem da nemamo dilema niti alternativa nego da lovimo korak s najboljima, a Centar dijeljenih usluga jedan je put prema tome – smatra Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade.

Kako je istaknuo, državni oblak najveći je infrastrukturni projekt u IT području u Lijepoj našoj koji će “omogućiti standardiziranu i ujednačenu platformu za funkcioniranje svih državnih tijela i daljnji razvoj digitalnih usluga”.

- Povezana baza podataka i registara kako bi javna uprava bila učinkovitija prema načelu samo jednog, optimizacija troškova računalne infrastrukture i IT sustava države, međusigurnost i zaštita podataka pohranjenih u sustave koje vode državna tijela i lokalna samouprava i sve to na paradigmi tzv. državnog oblaka. Hvala APIS-u što je to omogućio – poručio je Plenković.

Inače, APIS IT je jedna od najvećih informatičkih tvrtki koja broji više od 460 zaposlenika, a zaslužna je za uvođenje JMBG-a, razvoj OIB-a i fiskalizacije, kao i za provedbu izbora te uspostavu sustava e-građani. Glavni je partner javnoj upravi u procesu informatizacije poslovanja, a među korisnicima kompanije su Ministarstvo financija, Grad Zagreb, Ministarstvo uprave te Državno izborno povjerenstvo.

- U svakom trenutku imamo između 30 i 40 projekata i njihov broj raste iz godine u godinu. Neki od njih usmjereni su na naš vlastiti rast i razvoj, no najveći broj projekata je onaj za naše korisnike. Sljedeća godina velika je prekretnica za nas. Od 27 korisnika Centra dijeljenih usluga koliko očekujemo, u sklopu našeg poslovanja očekujemo nove strateške korisnike kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Informacijska struktura zdravstva. To samo znači da nas očekuju veliki izazovi, a nama je cilj da u narednom razdoblju osiguramo oba podatkovna centra kako bi bili sjedište za daljnji rast i razvoj – ambiciozno je na proslavi 55. obljetnice APIS IT-a rekao Saša Bilić, predsjednik Uprave kompanije i zaključio kako su “nekad bili pioniri informatizacije, a sada su predvodnici digitalizacije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:13