Kraj radničkog dioničarstva

Pivci nadigrali Šaranovića: Kraš kupili nudeći 18% nižu cijenu

Može se pretpostaviti da bi ta cijena dionice u izravnom nadmetanju braće Pivac i Šaranovića došla do iznosa i od preko 1050 kuna
Nebojša Šaranović, srpski poduzetnik i investitor, vlasnik ciparske kompanije Kappa Star Limited i Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac
 Kappa Star Limited / MIBP

Iako su prve neslužbene informacije govorile da će Kraš Esop ponuditi početnu cijenu i uvjete za prodaju svojih dionica Kraša d.d. svim zainteresiranim investitorima, skupština te tvrtke u subotu prijepodne odlučila je ovlastiti Upravu da kupoprodajni ugovor sklopi s Mesnom industrijom Braća Pivac d.o.o.

Tako su odmah poslije skupštine Kraš ESOP i MIBP sklopili Ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje predstavljaju 18,4 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,070.989 kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u posljednja tri mjeseca. Osim Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš ESOP-a i Sindikata PPDIV. Na taj su način definirane dodatne obveze Mesne industrije Braća Pivac kojima se potvrđuje njihov plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite razine prava zaposlenih, te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama. Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave, i Tanjica Liktar, direktorica Kraš ESOP-a.

Perspektivna kompanija

- U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, učinkovitosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti. Naša je vizija jasna: poštovati dugu tradiciju Kraša i sve što je dosad uspješno ostvareno te na toj ostavštini i novoj snazi koju donosimo, uz profesionalnu upravu i stručnjake, započeti novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača. Uzbuđeni smo i jako se veselimo razdoblju pred nama, u kojem ćemo nastaviti graditi uspješan i jak Kraš, osnaživati radnike i njihova prava te poticati domaću proizvodnju i gospodarstvo - izjavio je tom prigodom Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Kupnjom 18,4 posto dionica Kraša d.d. od Kraša ESOP braća Pivac postali su vlasnici 49,3 posto dionica Kraša, ali, budući da pet posto trezorskih dionica u vlasništvu Kraša d.d. nema pravo glasa, braća Pivac imaju 52 posto dionica s pravom glasa i tako su zapravo većinski vlasnici tvrtke. Njihov glavni konkurent za preuzimanje Kraša, Nebojša Šaranović, vlasnik ciparskog Kappa Star Limiteda koji prema podacima od srijede ima 25,8 posto dionica Kraša, ali je do petka vjerojatno došao i do 28 posto, u svom je prvom komentaru ustvrdio da su ga “od početka upozoravali na sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP-a, tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve spekulacije”.

- To sinkronizirano djelovanje je i formalno potvrđeno potpisom ugovora. Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni biti aktivan manjinski dioničar u Krašu, čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobit kompanije i radnika - istaknuo je Šaranović. On je za 25,8 posto dionica Kraša dao 45 milijuna eura (332 milijuna kuna), a tijekom trgovanja posljednja tri dana potrošio je još 31 milijun kuna dajući za jednu dionicu 1050 kuna. Ipak, nije uspio u naumu da radnike koji su udjeličari u Kraš ESOP-u odvrati od nauma da prodaju dionice braći Pivac za 18 posto manju cijenu dionice od one koju je on trenutačno nudio na burzi. Dapače, može se pretpostaviti da bi ta cijena u izravnom nadmetanju braće Pivac i Šaranovića došla do iznosa i od preko 1050 kuna. No, 1634 udjeličara u okviru radničkog dioničarstva nisu odlučili i Šaranoviću poslati istu ponudu kao i braći Pivac, pa vidjeti do čega će takva “aukcija” dovesti. Tako je Šaranović za gotovo 28 posto dionica Kraša dao 360 milijuna kuna, a braća Pivac su za 52 posto dionica dali 430 milijuna kuna. Odnosno Šaranović je jedan postotni poen dionica prosječno plaćao 12,5 milijuna kuna, a braća Pivac 8,3 milijuna kuna, no oni su na kraju postali većinski vlasnici.

Očitovanje sutra

Podsjetimo, u intervjuu u Jutarnjem listu Šaranović je dao naznačiti kako je spreman prihvatiti uvjete koji su radnici potpisali s Pivcima, ali Skupština Kraš ESOP-a je odlučila da mu neće dati šansu. Kraš ESOP će se sutra očitovati o svojoj odluci, a zasad nije poznato je li odluka bila jednoglasna i kakva je bila rasprava udjeličara. Neslužbeno, navodno je malo dioničara prihvatilo javnu ponudu MIBP-a i prodalo im dionice po cijeni od 430 kuna po dionici, a sukladno zakonu MIBP će im morati nadoplatiti novac do iznosa od 861 kunu. Ako su te informacije točne, tada MIBP ima i nešto više dionica od onih koje su dobili sklapanjem ugovora s Kraš ESOP-om.

Pivac: Radnici Kraša nisu pogriješili kad su izabrali našu ponudu

Predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac Ivica Pivac, izjavio je u subotu kako radnici Kraša nisu pogriješili kada su izabrali ponudu te tvrtke i prodali joj svoje dionice.

Danas je održana skupština ESOP-a na kojoj su radnici odlučili svoj dionički paket prodati Mesnoj industriji Braća Pivac i s tim paketom MI Braća Pivac postaje većinski vlasnik Kraša.

„Zahvalio bih radnicima koji su u Pivcima prepoznali strateškog partnera i mislim da nisu pogriješili“, rekao je Ivica Pivac i dodao kako će poštovati sva prava iz danas potpisanog ugovora i napraviti sve da Kraš postane još bolji.

To možemo garantirati iz onoga što smo do sada radili - svaka tvrtka koju smo preuzeli postala je bolja nego prije našeg preuzimanja, rekao je.

Ponovio je kako misli da je to najbolja odluka koju je ESOP mogao donijeti.

„Mi smo u Krašu već deset godina i sve ovo što se sada dogodilo je finalizacija nečega što dugo pregovaramo. Događanja zadnja dva mjeseca samo su ubrzala razmišljanja djelatnika Kraša da se odluče za Pivac“, rekao je.

Što se cijene tiče, kazao je da je ona prosjek tržišne cijene zadnja tri mjeseca, a to je 861 kuna. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:07