Promjene u Fortenovi

Peruško postavio svoje ljude na čelna mjesta Konzuma i Leda

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.5.2020. u 14:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.5.2020. u 14:47

Zagreb, 310319.
Trgovinski lanac Konzum zatvorio je svoje trgovine u nedjelju zbog pokretanja zrcalne kompanije Konzum plus d.o.o. koja je nastala u okviru nagodbe vjerovnika Agrokor Grupe. Na fotografiji: Super Konzum Crnomerec.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Trgovinski lanac Konzum

Od sredine svibnja, odnosno početka lipnja kompanije Konzum plus d.o.o. i Ledo plus d.o.o. vodit će novi predsjednici Uprava. Tako će Zoran Mitreski zamijeniti Slavka Ledića na mjestu predsjednika Uprave Konzuma, a Ivan Babić će umjesto Marina Poljaka preuzeti upravljanje Ledom, priopćili su iz Fortenova grupe.

„Kako bi poslovanje Fortenova grupe u idućem razdoblju bilo još efikasnije, Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe je zajedno s izvršnim direktorima i Upravnim odborom proveo promjene kojima je cilj daljnje jačanje rukovodećih timova i osnaživanje dva ključna poslovna područja Fortenova grupe“, navodi se u priopćenju.

I Slavko Ledić, dosadašnji predsjednik Uprave Konzuma i Marin Poljak, dosadašnji direktor Leda plus, karijere nastavljaju izvan Fortenova grupe, s tim da Ledić gotovo sigurno odlazi u Upravu Kraša, ali za to još uvijek nemamo službenu potvrdu.

„U realizaciji ovih odluka vodili smo se prije svega željom za napretkom i kontinuitetom, što smo ovim kadrovskim rješenjima postigli. Kolege Mitreski i Babić duboko su integrirani u poslovanje kompanija čije vođenje preuzimaju. S dugogodišnjim iskustvom u maloprodaji, a osobito u Konzumu u kojem je zajedno s kolegama vodio kompaniju kroz najizazovnije faze poslovanja, od duboke krize 2017., kroz postupak izvanredne uprave do stabilizacije poslovanja i ponovnog postizanja izvrsnih rezultata, Zoran Mitreski je ključna osoba za daljnji razvoj Konzuma. Vodstvo koje kolega Mitreski pokazuje danas, u okolnostima pandemije koronavirusa, bitno doprinosi činjenici da  Konzum u znatno otežanim uvjetima poslovanja ponovno pokazuje iznimnu snagu. Također, kolega Ivan Babić se kao voditelj projekta transformacije, posebno važnog za procese koje je prolazila Fortenova grupa, imao prilike detaljno upoznati sa svim našim biznisima te je svojim strateškim razmišljanjem i operativnim vještinama dao veliki doprinos tome da se kroz restrukturiranje operativna dobit Fortenova grupe u protekle dvije godine podigne za 100 milijuna eura. Iskustva koja je stekao radeći na tim poslovima, kao i kroz vođenje restrukturiranja u MOL-u odakle je došao u Fortenova grupu, jamstvo su da će kolega Babić opravdati povjerenje za operativno vođenje područja zamrznute hrane“, ustvrdio je tim povodom Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Fortenova

Zoran Mitreski

 

Mitreski će poziciju predsjednika uprave Konzuma, najvećeg nacionalnog maloprodajnog lanca, preuzeti 16. svibnja 2020. a do sada je bio  član Uprave Konzuma za nabavu i marketing. Istodobno, poručuju iz Konzuma, s ciljem daljnje standardizacije i jačanja sinergijskih potencijala, kao i zbog pojednostavljenja načina poslovanja, u Poslovnom području hrana Fortenova grupe, upravljački se objedinjuje područje zamrznute hrane. Od 1. lipnja 2020., pak, vođenje područja zamrznute hrane kao izvršni direktor Fortenova grupe, te ujedno i kao direktor kompanije Ledo plus, preuzima Ivan Babić, dosadašnji direktor Odjela transformacije u Fortenova grupi d.d.

Fortenova

Ivan Babić

“Osjećam veliki ponos, ali istovremeno i veliku odgovornost. S jedne strane, to je potvrda da je uprava čiji sam i do sada bio dio u dosadašnjem sastavu vodila kompaniju u pravom smjeru, te mogu samo reći da će moje imenovanje osigurati pozitivan kontinuitet. Nastavljamo raditi na svim započetim projektima, a, naravno, radujem se i svim budućim. Konzum čine ljudi, a naš pobjednički tim će, siguran sam, uspješno kao i do sada nastaviti prevladavati sve izazove”, izjavio je tim povodom Zoran Mitreski.  Ivan Babić je, pak, izjavio kako je  „počašćen odlukom kojom mi je povjerena odgovorna dužnost vođenja novog područja zamrznute hrane u Poslovnom području prehrana“. „Nakon dvije godine vrlo intenzivnog rada na projektu transformacije i suradnje s brojnim timovima iz svih dijelova Fortenova grupe, vjerujem da imam dovoljno, ne samo znanja, već i iskustva za dosezanje postavljenih strateških ciljeva. Izrazito se veselim novim poslovnim izazovima, a osobito suradnji s kolegama na razvoju i jačanju tržišnih pozicija naših kompanija“, istaknuo je Babić.

Peruško se ujedno zahvalio dosadašnjim čelnicima Konzuma i Leda na doprinosu koji su dali kompanijama i Fortenova grupi, posebno tijekom razdoblja implementacije nagodbe i transformacije kompanija.

„Menadžerske vještine, znanje i osobnost Slavka Ledića bile su ključne za održavanje poslovanja Konzuma u krizi koju je kompanija prolazila u 2017. godini. Unatoč brojnim otegotnim okolnostima, Konzum se održao i u vrlo kratkom vremenu vratio povjerenje kupaca i ponovno krenuo uzlaznom putanjom. Ledić je vodio tim koji je besprijekorno realizirao implementaciju nagodbe koja je u maloprodajnoj kompaniji s više od 11.000 zaposlenih bila izrazito zahtjevna. Usporedo s tim, Konzum je neprestano poboljšavao poslovne rezultate i bio jedan od najvećih nositelja rasta operativne dobiti cijele Grupe. Na koncu, i razdoblje izvanrednog poslovanja maloprodaje u izazovnim uvjetima kojima trenutno svjedočimo, dobrim dijelom su rezultat Ledićevih organizacijskih vještina i poznavanja maloprodajnog poslovanja. Kolegi Lediću stoga iskreno zahvaljujem na velikom radu i angažmanu i želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri, naglasio je Peruško. U zahvali Marinu Poljaku on je posebno naveo njegov doprinos razvoju organizacije, nove vizije i ostvarivanje strateškog plana u Ledu.

„Pod njegovim upravljanjem Ledo je, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, nastavio potvrđivati svoju lidersku poziciju u inovacijama i kvaliteti proizvoda“, rekao je Peruško. Međutim, javna je tajna da se Peruško baš i nije slagao s prvim ljudima Konzuma i leda u nekim ključnim situacijama, te da je nakon konsolidacije tvrtke odlučio na ta mjesta postaviti svoje ljude.

Tko su novi ljudi Konzuma i Leda?

Zoran Mitreski, novi je predsjednik Uprave Konzuma, a tu funkciju preuzima s pozicije člana Uprave Konzuma za nabavu i marketing. 

Mitreski ima preko 14 godina iskustva u maloprodaji. Poslovni put je započeo 2006. u Konzumu, kao asistent u Području nabave i category managementa da bi preko category managera napredovao do funkcije direktora nabave za veleprodaju. U kolovozu 2015. postaje izvršni direktor Područja veleprodaje i distribucije. Od travnja 2016. preuzima funkciju  direktora područja  nabave i category managementa  u Mercatoru Slovenija, a u Konzum se, na poziciju člana Uprave, vraća 2017. godine. Na toj je funkciji, između ostalog, radio na strategiji maloprodaje, upravljanju kategorijama te vodio marketing i poslovnu analizu. Izrazito je uspješan u vođenju multidisciplinarnih timova u postizanju poslovnih ciljeva i motiviranju suradnika te ima vrhunske analitičke, organizacijske, pregovaračke i komunikacijske vještine.  Zoran Mitreski završio je poslovnu školu IEDC Bled te je sudjelovao u međunarodnom programu stručnog usavršavanja International supermarket management class – IGA Coca Cola institute u Atlanti (SAD).

Ivan Babić, dosadašnji voditelj odjela Transformacije u Fortenova Grupe, novi je izvršni direktor Grupe zamrznuto u okviru Poslovnog područja Hrana u Fortenova grupi.

Babić će biti zadužen za daljnju integraciju Grupe zamrznuto kojoj je cilj jačanje sinergija i međuovisnost među vodećim tvrtkama u Grupi - Ledo, Frikom i Ledo Čitluk, kao i s manjim poslovnim jedinicama unutar te grupe. Integracijski procesi će doprinijeti uravnoteženju prioriteta, smanjenju preklapajućih funkcija unutar Grupe zamrznuto, te će omogućiti fokusiranje i poboljšati jasnoću i brzinu donošenja odluka. Tako će se osloboditi dodatni resurse za ulaganje u razvoj timova, uvođenje inovacija u brendovima te tržišne pozicije. Prije nego što se pridružio Fortenova grupi, Ivan Babić radio je za MOL grupu u odjelu za razvoj poslovanja, spajanja i preuzimanja. Od 2015. do 2018. bio je zadužen za komercijalno poslovanje MOL Grupe u Velikoj Britaniji i restrukturiranje portfelja na Bliskom Istoku. Prije nego što se pridružio MOL grupi, Ivan je proveo pet godina u Roland Berger Strategy Consulting, gdje se fokusirao na razvoj strategije i poboljšanje učinkovitosti u FMCG, maloprodaji i energetskoj industriji. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i magistrirao poslovnu administraciju na Sveučilištu u Cambridgeu u Velikoj Britaniji.