Epidemija

PANIKA NA SVIM TRŽIŠTIMA: Vrijednost hrvatskih tvrtki pala za 5,8 milijardi kuna

Zračna luka Dubrovnik osigurala dodatne prostorije za sanitarni pregled putnika
Ilustracija
 Hanza Media/AFP/Profimedia/iStock

Vrijednost hrvatskih kompanija pala za nevjerojatnih 5,8 milijardi kuna

Panika koja je u ponedjeljak zahvatila investitore zbog širenja epidemije koronavirusa u susjednoj Italiji istopila je vrijednost hrvatskih kompanija za nevjerojatnih 5,8 milijardi kuna. Snažna rasprodaja dionica zahvatila je domaće tržište kapitala srezavši indeks Zagrebačke burze za 4,9% i spustivši ga do 1922 boda.

O razmjerima panike dovoljno govori podatak da tako snažan pad CROBEX-a nije zabilježen ni kada je kriza u bivšem Agrokoru bila na vrhuncu. Štoviše, minus veći od 4 posto zadnji je put zabilježen još 8. kolovoza 2011. kada je CROBEX snižen za 4,79 posto.

Roman Rinkovec, broker Credosa, za N1 je rekao da “nema dileme da je rasprodaja motivirana širenjem koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija”.

- Čim je počelo trgovanje sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-D&ST bilježili rast cijene. Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja - objašnjava Rinkovec.

US President Donald Trump speaks during a meeting with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in the Oval Office of the White House in Washington, DC, January 7, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
SAUL LOEB / AFP
Donald Trump

Cijene dionica padaju diljem svijeta, Trump poriče problem

Financial Times javlja da su globalne burze jučer imale najgori dan u zadnje dvije godine zbog straha od širenja koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump, međutim, ne pokazuje znakove nervoze. Na Twitteru se oglasio kratkom objavom da je koronavirus u SAD-u pod kontrolom te da, prema njemu, “tržište dionica počinje izgledati jako dobro”.

U Europi je na cijelom kontinentu dionički indeks Stoxx 600 pao za 3,8 posto, dok je u Velikoj Britaniji FTSE 100 pao 3,3 posto. Aviokompanije i turoperatori , također, trpe udarce, cijene dionica EasyJeta pale su 17 posto, a Ryanaira 13 posto.

Pascal Le Segretain/Getty Image
Bernard Arnault, Helene Arnault i Karl Lagerfeld

Proizvođači luksuznih brendova očekuju gubitke do 40 milijardi eura zbog širenja epidemije

Proizvođačima luksuzne robe prijeti gubitak do 40 milijardi eura zbog naglog zaustavljanja prodaje u Kini, pokazuje analiza konzultantskih tvrtki Bernstein i Boston Consulting Group.

Dionice kompanija luksuzne robe naglo su pale za 12 posto u odnosu na sredinu siječnja.

"Prodaja u Kini je stala, a budući da Kinezi više ne putuju izvan svojih granica prodaja pada i u Europi", kažu analitičari. Inače, kineski državljani ostvaruju više od trećine prihoda luksuznih kompanija.

Upozorenje 'Proroka iz Omahe'

Warren Buffett, američki milijarder i investitor, izdao je upozorenje za sve koji se odlučuju na trgovanje dionicama usred epidemije koronavirusa: “Nemojte kupovati ni prodavati na temelju današnjih medijskih natpisa.”

Autoindustrija u problemima: Nedostaju autodijelovi koji stižu iz Kine

Proizvođači automobila poput Nissana, Hyundaija, Fiat-Chryslera, Volkswagena i Toyote već su ranije upozorili na potencijalne probleme u proizvodnji zbog nedostatka opreme koja stiže iz Kine, dok se američki proizvođač električnih vozila Tesla brine o padu profita. Hyundai je iz tog razloga već zatvorio svoje pogone u Južnoj Koreji.

German Chancellor Angela Merkel talks with an employee as she visits Volkswagen's car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019 on the occasion of the start of the production of the new Volkswagen electric car, the ID.3 model. -  (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
RONNY HARTMANN / AFP
Angela Merkel u Volkswagen tvornici

Osim autoindustrije, IT industrija je također pogođena epidemijom. U južnokorejskom Samsungu jučer je zabilježen slučaj koronavirusa te je tvornica tog tehnološkog diva postala svojevrsnom karantenom, dok je proizvodnja obustavljena. Apple je, pak, najavio niže prihode budući da su najveći dobavljači kompanije, Foxconn i Pegatron smješteni su u Kini. Usto, zaustavljena je i njihova proizvodnja u Kini te je zbog smanjene potražnje američka tvrtka bila prisiljena zatvoriti svoje dućane i urede na kineskom tržištu.

(FILES) In this file photo taken on February 8, 2020 a man cycles past a closed Apple store in Beijing. - US tech giant Apple said on February 17, 2020 that disruption due to the novel coronavirus had hit both production and demand in China, and the company was
GREG BAKER / AFP
Zatvoreni Appleov dućan u Pekingu

Danas je pak i nizozemski proizvođač opreme za zdravstvo i higijenskih potrepština Philips objavio kako očekuje slabije poslovne rezultate u prvom tromjesečju zbog epidemije koronavirusa, a na isto su upozorili iz MasterCarda.

Uz tvornice, i lanci brze hrane poput Starbucksa, McDonaldsa i Domino's Pizze zatvorili su svoje trgovine i restorane u Kini ili su barem odgodili otvaranje novih.

Dodatno, i tematski su parkovi i casini zatvorili svoja vrata u Šangaju, Hong Kongu i Makau, a kako je najavljeno, ostat će zatvoreni barem dva mjeseca.

Zračne luke diljem Hrvatske provode sve potrebne mjere zaštite putnika i zaposlenika

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.

"Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci ima 24-satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Sa zračnom lukom su dogovoreni standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja/izolacije, prema odluci sanitarnih inspektora", kažu iz MZLZ-a.

Vezano pak za zaposlenike u zračnoj luci, naglašavaju da su zbog prevencije i njihove zaštite nabavljene zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, koje po potrebi koriste zaposlenici koji su u neposrednom kontaktu s putnicima.

Zagreb, 020220.
Zracna luka Dr.Farnjo Tudjman.
Na zagrebackom aerodromu je pojacna nadzor putnika zbog korona virusa. Zracnu luku je obisao i novi ministar zdravstva Vili Beros.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Zračna luka dr. Franjo Tuđman

S druge pak strane, zračna luka Dubrovnik je zbog prevencije i zaštite putnika i zaposlenika od eventualnog širenja virusa COVID-19 osigurala dodate prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade, a za sada ne bilježe otkazivanje letova, ističu iz te zračne luke. Dodatne prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade Zračna luka Dubrovnik je osigurala, kako kažu, prema naputku Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

"Te prostorije označene su natpisom "Zdravstvena kontrola/Health control" i prema potrebi mogu se koristiti za provođenje zdravstvenih mjera i karantenu za manji broj putnika do njihova preuzimanja od strane nadležnih službi. U slučaju potrebe za izolacijom većeg broja putnika planirano je korištenje nove zgrade za opće i poslovno zrakoplovstvo koja je izdvojena od ostatka putničke zgrade", naglašavaju iz te luke.

Dok zračne luke provode sve potrebne mjere iz Croatia Airlinesa ističu kako će i dalje nastaviti s redovnim linijama prema Rimu. Dodaju da prate razvoj situacije s koronavirusom, odnosno sve aktualne informacije i preporuke hrvatskih i međunarodnih nadležnih institucija i udruga - Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Star Alliancea i IATA-e te planiraju i poduzimaju potrebne korake.

Ministarstvo turizma i HTZ prate situaciju s koronavirusom

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prate situaciju oko koronavirusa i u stalnom su kontaktu s partnerima na najvažnijim emitivnim tržištima, istaknuto je u utorak na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, a ministar turizma Gari Cappelli poručio je da "nema mjesta panici, Vladin stožer u realnom vremenu upravlja situacijom i puna je pripravnost svih službi".

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da aktivno, od samog početka u suradnji s uredima predstavništava HTZ-a u inozemstvu, posebno s kolegama u Kini, Južnoj Koreji, a sada i u Italiji, prate situaciju vezanu uz taj virus.

"U stalnom smo kontaktu s brojnim partnerima na nama najvažnijim emitivnim tržištima, a situaciju nastavljamo pratiti uz daljnje provođenje marketinških i promotivnih aktivnosti. Naravno, po potrebi spremni smo reagirati sukladno novonastalim situacijama u smislu preusmjeravanja aktivnosti i preraspodjele budžeta po emitivnim tržištima", poručio je Staničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:23