Sve lošija situacija

Oštar pad na Wall Streetu, s azijskih tržišta od početka godine izbrisano 5 bilijuna $

Dionice na azijskim burzama ove su godine izgubile 300 bilijuna dolara vrijednosti
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale zbog slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja i razočaravajućih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, zbog čega su Dow Jones i S&P 500 indeks zaronili na razine od početka godine.

Dow Jones skliznuo je 608 bodova ili 2,41 posto, na 24.583 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,09 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 4,43 posto, na 7.108 bodova. Oštrim padom u srijedu nastavljen je negativni niz na najvećoj svjetskoj burzi, pri čemu je S&P 500 pao šesti dan zaredom.

Cijene su dionica pod pritiskom od početka ovoga mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Europske komisije i Italije u vezi proračunskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.

Nakon jučerašnjih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su na razine od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije. Sada je, naime, 12,4 posto ispod svoje prethodne rekordne razine dosegnute 29. kolovoza.

„Pala je sklonost ulagača prema riziku na svjetskim tržištima zbog brojnih čeonih vjetrova. Među ostalim, više kamate negativno utječu na tržište nekretnina, a carine izazivaju rast troškova proizvođačima, što će se osjetiti na njihovim poslovnim rezultatima. No, to ne znači da će oslabiti cjelokupno gospodarstvo”, kaže Paul Zemsky, direktor u tvrtki Voya Investment Management.

Pad potražnje za obiteljskim kućama

Ulagače su jučer razočarali podaci prema kojima je prodaja obiteljskih kuća u SAD-u u rujnu pala na najniže razine u gotovo dvije godine, što pokazuje da su više kamate na hipotekarne kredite i visoke cijene izazvale pad potražnje.

Uz to, američka središnja banka objavila je izvješće koje pokazuje da su zbog nedavno uvedenih carina američke tvornice povećale svoje cijene.

A to znači da bi, ako ojača inflacija, Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa. Jučer su ulagače razočarali i kvartalni poslovni rezultati nekoliko proizvođača čipova jer ukazuju na usporavanje potražnje. Zbog toga je cijena dionice Texas Instrumentsa potonula 8,5, a Intela 4,7 posto, pa je indeks poluvodičkog sektora skliznuo 6,6 posto. Pritom je S&P indeks tehnološkog sektora, koji je donedavno predvodio po rastu cijena u ovoj godini, jučer skliznuo 4,4 posto.

I u većini ostalih sektora cijene su dionica jučer pale, premda većina kompanija izvješćuje o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Nastavlja se rasprodaja dionica

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla za 22,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 21,5 posto.

Međutim, zbog upozorenja mnogih kompanija o problemima s kojima se suočavaju, analitičari su smanjili svoje procjene rasta zarada u četvrtom tromjesečju – s prethodnih 20 na 19,5 posto.

Zbog svega toga, jučer je VIX indeks 'straha' na Čikaškoj burzi opcija skočio 4,5 bodova, na 25,23 boda, najvišu razinu od veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

„Čini se da je više panike i straha dok se rasprodaja dionica nastavlja”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,73 posto, na 11.191 bod, a pariški CAC 0,29 posto, na 4.953 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,11 posto, na 6.962 boda.

S azijskog tržišta izbrisano stotine milijardi dolara vrijednosti dionica

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, pa su, zbog niza razloga koji zabrinjavaju ulagače, s tržišta izbrisane stotine milijardi dolara vrijednosti dionica. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 3 posto, skliznuvši na najnižu razinu u šest mjeseci, a za toliko je pao i širi Topix indeks, pa je s japanskog tržišta izbrisana vrijednost dionica od 155 milijardi dolara. Cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 1,1 i 2,2 posto. Na rasprodaju dionica ulagače je natjerao jučerašnji oštar pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 2,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,1, a Nasdaq indeks 4,4 posto.

Azijske dionice su od početka godine izgubile pet bilijuna dolara (eng. trillion), a Bloomberg piše da je to tek početak.

Nakon jučerašnjih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 skliznuli su na razine od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije. Sada je, naime, 12,4 posto ispod svoje prethodne rekordne razine dosegnute 29. kolovoza. Pritom je samo jučer izbrisano 524 milijarde dolara vrijednosti dionica iz sastava Nasdaq indeksa.

Svjetske su burze pod pritiskom od početka ovoga mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Europske komisije i Italije u vezi proračunskog deficita, kao i usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Pritisci na Saudijsku Arabiju

Svi posljednji podaci, naime, pokazuju da se usporava rast kineskog, kao i gospodarstva eurozone. Zbog toga su, među ostalim, analitičari Citija jutros smanjili procjene rasta globalnog gospodarstva u 2019. i 2020. godini za 0,1 postotni bod, na 3,2, odnosno 3 posto.

„Slabi podaci s američkog stambenog tržišta, miješani poslovni rezultati kompanija, strahovanja od trgovinskog rata i usporavanja rasta globalnog gospodarstva izazvali su ovu rasprodaju dionica”, pišu analitičari tvrtke Rivkin u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu ulagača su i pritisci na Saudijsku Arabiju zbog ubojstva saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Khashoggija.

A zbog oštrog pada svjetskih burzi, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen. Zbog toga je tečaj dolara skliznuo na 112 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 112,45 jena.

No, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 96,26 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,90 bodova. Razlog je tome jačanje američke u odnosu na europsku valutu, što je posljedica usporavanja rasta gospodarstva eurozone i napetosti između Europske komisije i Italije zbog planova njezine vlade o povećanju proračunskog deficita.

Zbog toga je tečaj eura jutros skliznuo s 1,1475 dolara, koliko je iznosio jučer u ovo doba, na 1,1410 dolara, a u jednom je trenutku zaronio i ispod razine od 1,14 dolara. Zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za sirovinama, nastavlja se i pad cijena nafte.

Nakon što je neki dan potonula više od 4 posto, jutros je cijena barela na američkom pala 55 centi, na 66,30 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio oko 70 centi, na 75,50 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31