Nema mirenja

Opet odgođeno ročište o poništenju pravorijeka arbitraže za Spaladium Arenu

Odvjetnik Grada Splita Kruno Peronja zatražio je 15 dana za očitovanje na podnesak banaka
Spaladium Arena
 Ivana Marinić Kragić / CROPIX

Ivan Vladić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, odgodio je jučer pripremno ročište u slučaju Spaladium Arene u kojem Grad Split traži poništenje pravorijeka Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK kojim je odlučeno da se raskida ugovor o javno-privatnom partnerstvu za projekt sportsko-poslovnog kompleksa Lora u Splitu, sklopljen 4. rujna 2007. između Sportskoga grada TPN-a i Grada Splita, te da troškovi veći od 53 milijuna eura idu na teret Grada Splita, umjesto banaka i građevinskih tvrtki.

U pravorijeku je utvrđeno i kako su prava i obveze zajmoprimca Sportskoga grada TPN-a u stečaju iz ugovora o kreditu iz 2008. između UniCredit Bank Austria AG, Sportskog grada TPN u stečaju i Zagrebačke banke preneseni na Grad Split. Na jučerašnjem ročištu ustvrđeno je da nije postignut dogovor u pokušaju mirenja te da Grad ostaje pri tužbi.

Sudac je uvažio podnesak odvjetnika banaka, iako su imali rok od 15 dana da se očituju, koji je tekao od 16. siječnja 2018. Odvjetnici su naveli da je u tom vremenu trajalo mirenje i zato se nisu očitovali. Sudac je to uvažio. No, odvjetnik Grada Splita Kruno Peronja zatražio je 15 dana za očitovanje na podnesak, te je sudac odgodio pripremno ročište, a datum novog odredit će naknadno.

Tužba Grada Splita počiva na tvrdnji da niti jedna banka nije bila sudionik JPP-a, niti je sudjelovala u pregovorima i zaključenju ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:41