Odluka HNB-a

Oni koji zatraže reprogram neće biti degradirani u nižu skupinu

Sada, ističe Novotny, banke te klijente neće morati degradirati u nižu skupinu ako traže reprogram, niti će za njega trebati izdvajati veće rezervacije.
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska narodna banka otvorila je put bankama da svojim klijentima odgode obvezu plaćanja kredita, a da to pritom ne izazove dodatni trošak bankama, niti da sruši ocjenu kreditne sposobnosti klijenta.

Proizlazi to iz odluke koju je HNB jučer donio. Prema njoj banka može odgoditi obvezu plaćanja ili na drugi način restrukturirati kreditne obveze i odobriti nove kredite za svoje uredne klijente, koji su 31. prosinca 2019. godine bili klasificirani kao A klijenti, a čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronavirusa. Njih će se i dalje voditi kao uredne klijente.

Prema dosadašnjim pravilima, objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny, klijenti koji su tražili reprogram kredita prelazili su u slabiju skupinu dužnika i za njih su banke morale izdvajati veće rezervacije. Sada, ističe Novotny, banke te klijente neće morati degradirati u nižu skupinu ako traže reprogram, niti će za njega trebati izdvajati veće rezervacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:16