Lakša proizvodnja

Olakšana nabava alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava

'Naišli smo na veliko razumijevanje carinskih službenika koji su problem već imali na stolu i obećali su nam da će ga žurno riješiti', kazali su iz HGK
Sredstva za dezinfekciju
 Tomislav Krišto / CROPIX

Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore se u suradnji s tvrtkama članicama izborio za lakši uvoz sirovina za proizvođače sredstava za dezinfekciju, pranje, čišćenje i osobnu higijenu.

Naime, oni u procesu proizvodnje koriste djelomično denaturirani alkohol (S400) kojeg više nema na tržištu, ali sada umjesto njega mogu bez ishođenja izmjena odobrenja ili bilo kakvih administrativnih zahtjeva slobodno i bez ograničenja nabavljati potrebne količine etilnog alkohola (S300).

- HGK je na inicijativu tvrtki lobirala u Carinskoj upravi da se proizvođačima olakša poslovanje omogućavanjem uvoza zamjenskog etilnog alkohola jer se radi o proizvodima koji su u ovom trenutku iznimno traženi i neophodni za zaštitu javnog zdravlja. Naišli smo na veliko razumijevanje carinskih službenika koji su problem već imali na stolu i obećali su nam da će ga žurno riješiti, što su i učinili. Zapravo je ovo jedan dobar primjer funkcioniranja sustava i brze prilagodbe i tvrtki i institucija na novo stanje na tržištu - istaknula je zamjenica direktorice Sektora za industriju HGK Gordana Pehnec Pavlović.

Ova mjera traje do službenog prestanka primjene posebnih mjera uvedenih radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, a iz Carinske uprave ističu da će svi njihovi uredi žurno i bez nepotrebnog administriranja pružiti svu stručnu pomoć proizvođačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56